fbpx

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

‘Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op.’

Vorige week had ik een shoot met Maud, dit was haar vierde shoot. Sinds die eerste shoot is ze onwijs veranderd. Maud stuurde me deze mail, hierin vertelt ze wat de shoots voor haar hebben gedaan. Dankjewel lieve Maud, wat een enorm compliment! You rock girl, zo trots op jou….

Ontroerd maar met een fantastisch bijzonder gevoel schrijf ik dit stuk over de verandering van mijn leven.

Eerste shoot

Een hele tijd terug, 2 jaar geleden, kwam ik op het facebook account van Kristel terecht.Geraakt en betoverd door haar beeldschone vakwerk, met stuk voor stuk beeldschone vrouwen.

Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op. Stemmetjes in mijn hoofd vroegen zich af of ik überhaupt op die manier ook op foto’s zou kunnen staan.

Laat staan dat ik voor de camera zou durven.Een aantal maanden later heb ik Kristel toch een bericht gestuurd met de vraag of ze mij ook zo mooi kon maken…

‘’Mooi maken ??’’, zei ze. ‘’Je bent goed zoals je bent en ik ga ervoor zorgen dat ik jou laat zien hoe mooi je bent Maud!’’

Met tranen in mijn ogen hebben en de motivatie van Kristel hebben we de shoot ingepland.

Eind 2017, stond ik met mijn tas vol kleding voor het atelier van Kristel. Mijn onzekerheid vertelde me voor de deur nog dat ik niet goed genoeg was om de shoot te doen.

Het stemmetje in mijn hoofd vertelde me nog dat ik niet knap genoeg zou gaan zijn. En de gedachten vertelde mij dat ik het knap zou vinden als er al 1 foto zou zijn die ik mooi kon gaan vinden.

Maar dan sta je voor het atelier en stap je die drempel over en dat zette mijn innerlijke proces aan.

Kristel en Roos zijn er meteen voor je.

We kletsen wat, drinken een kop thee en ik voelde dat mijn spanning al minder was en voelde ik me steeds meer thuis in deze, toch nog, nieuwe ruimte.

Na de visagie en haarstyling, dat Roos fantastisch gedaan had, begon er wat meer rust in mijn lijf en hoofd te komen.Samen met Kristel en Roos doken we de studio in om de foto’s te schieten. Door de fijne feedback, gesprekjes, muziek en ruimte voor een lach en een traan voelde ik mij als een vis in het water.

Dit was een dag waarbij alle aandacht even voor mij was.

Toen ik dat besefte viel er een muur van me af, nog nooit had ik mezelf op deze manier laten zien.Ineens gingen de foto’s als een speer en zat ik er helemaal in.Sterker nog ik kon er niet meer mee stoppen.Wat een bijzondere dag en wat een vrouw die Kristel samen met Roos.

Na de lunch in de stad kwam ik terug in het Atelier voor de Reveal. In de studio stonden al mijn foto’s netjes bij elkaar en wat zag dat er samen onwijs gaaf uit.Met tranen in de ogen liep ik dichterbij de fotowand.Ontroerd, trots en kwetsbaar was ik door alles wat ik zag en daarbij ervaarde.  Ik kon me haast niet voorstellen dat ik dit was.Maar na het goed bekijken van de foto’s besefte ik dat ik Maud op een hele ander manier kon bekijken.Een intens, warm gevoel was dat… onbeschrijfbaar.

‘’ Mijn gedachten zaten zo vastgeroest in alles dat er was

En zo geobsedeerd in alles wat er moest zijn

Dat ik mijzelf geen ruimte gaf om te bestaan’’

Vierde shoot

Nu zijn we 1,5 jaar later en ben ik voor de vierde keer binnen gestapt in de studio van Kristel.

Ik voel liefde, warmte en ontzettend veel energie voor een nieuwe shoot. Tijdens een voorbereidend gesprek met Kristel hebben we samen een passen moodboard gemaakt. Mijn ideeën kregen kleur en we konden de verwachtingen van elkaar mooi naast elkaar leggen. Het ervaren van dat  je op een lijn ligt tijdens een gesprek is heel prettig. Ook de outfits kwamen uitgebreid aan bod en zo was alles compleet voor de vierde shoot. 

Op de dag van de shoot kwam Kristel mij thuis ophalen.Ik was onwijs relaxt en megaaa excited. Ook Kristel nam een geweldige vibe mee dus dat was 1+1=2.Snel at ik mijn ontbijt op, genoot Kristel van een kop koffie, en vertrokken we even later naar de studio. 

Vandaag voelde dat dit er mocht zijn zoals het er was. Ik voel mij vrouwelijker dan ooit, sta in mijn kracht en ben de authentieke versie van mezelf. 

Maud.

Met de bovenstaande woorden ging ik de voorbereiding in.Samen rustig opstarten, een kop thee drinken en uitpakken van mijn tas vol met kleding.Kimono’s, body’s, witte blouse oversized trui, van alles was er vandaag aanwezig om de foto’s anders te maken dan tijdens voorgaande shoots.

Samen met Kristel en roos is het geen minuut stil. 

De visagie wordt door Roos gedaan en met een knot op mijn hoofd, oversized trui en een kapotte jeans begonnen we met shooten.Op het moment dat de camera voor mijn neus kwam keer ik helemaal terug in mijn kracht. Ik ben er en sta voor 100% aan. Zelfs de knot op mijn hoofd maakt me niks meer uit.

Deze hele dag heb ik ervaren als echt thuis kunnen komen

Een plek waar ik voel dat ik thuis mag komen

Een plek waar alles er mag zijn zoals het is

Een plek om alle angst(en) aan te kijken en met volle gas te gaan

Een plek om te zijn wie je bent

Een plek waar ik altijd zou willen zijn.

Deze dag heb ik gevoeld dat mijn vrouwelijkheid er helemaal mag zijn. Mijn vormen er mogen zijn en ik altijd zelfvertrouwen mag hebben wanneer dan ook.

Ik heb zelfs 200% ervaren dat mijn zelfvertrouwen is wie mij nu maakt en daar ben ik Kristel en Roos onwijs dankbaar voor. 

Ik voel me vrouwelijker, krachtiger, sterker dan ooit.

Alles wat er was klopte.

-x-

Maud Verhoeven

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere, vrolijke en pittige meisje van 14….

 

 

Lieve Kris,

Oh wat ben je prachtig! Ik weet dat je dat zelf nog niet ziet. En waarschijnlijk wil je het niet eens horen. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet mooi of goed genoeg bent en dat ben je gaan geloven.  Gek hé, terwijl ik nu een hele mooie jongedame zie met geweldig haar (die kuif😂😂), een hart van goud en oke, soms iets teveel pit. 

 Je bent helemaal goed zoals je bent, je hoeft je niet aan te passen aan de rest. Laat de rest zich maar aanpassen aan jou. Het is helemaal oké om spierwitte benen te hebben, ook in de zomer. Als iemand daar last van heeft dan kijken ze maar de andere kant op. Het is oke om hoge pieken en diepe dalen te ervaren. Het is oke om gevoelig te zijn. Het is oke om het hardst te lachen en iedereen naar je kijkt. Het is oke om op de bank te slapen. Het is oke om vier vingers aan een hand te hebben. Het is helemaal oke zoals jij bent!

 Jij mag er zijn, je bent goed genoeg en twijfel daar nooit aan. Ook niet als je dingen gaat meemaken die je gruwelijk uit balans kunnen brengen. Zelfliefde en eigenwaarde is altijd jouw basis. Alle keuzes die je maakt, maak je uit liefde voor jezelf en niet omdat het zo hoort. Blijf dichtbij wie jij bent, lieve Kris. 

Het leven is zo mooi als je de mooie dingen ziet. Jij bent zelf het mooiste onderdeel en laat je dat nooit door iemand afnemen, Helemaal niet door wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Onzekerheid heeft een vernietigende kracht, het brandt je af tot de grond en gaat dan nog verder, zelfs als je denkt dat het niet meer verder kan. Daarom is de liefde die jij voor jezelf mag gaan voelen zo ontzettend belangrijk. 

 De kracht van zelfvertrouwen en zelfliefde ga je ervaren als je jezelf helemaal omarmt. Als je je angsten aankijkt, het toelaat dan pas wordt het opgelost. Loop er niet voor weg, Laat het binnen als het voor je deur staat en hard staat te bonken. Het wil met liefde worden binnen gelaten en gehoord en gezien worden. Ik weet dat het spannend is om angst en verdriet toe te laten, het lucht zo op als je het aankijkt. Dan komt er ruimte.

 Wees niet te hard voor jezelf, dat reflecteert in hoe hard je bent voor een ander. Stop met oordelen. Die ander is net zo goed als jij. Pas als jij van jezelf houd, ga je dit voelen. Ik gun het je zo dat jouw basis stabiel word. Dat jij voelt vanuit je kern hoe bijzonder je bent. Wat je de wereld te bieden hebt en hoe mooi je bent. Dat je niets hoeft te veranderen, dat je alleen de liefde voor jezelf naar een hoger plan tilt. Dat gun ik je zo. Ga naar jezelf kijken alsof je verliefd bent op jezelf. Dan zie je namelijk alleen nog maar je mooiste kanten, liefde maakt blind….

En wees elk moment dankbaar. Volg je hart, die weet de weg. Het leven is zo mooi net als jij.

 

 

De reveal

Magisch is het moment als iemand voor het eerst haar foto’s ziet, afgedrukt in een passe-partout staan ze tegen de donkere wand. De deur gaat open, ze kijkt me aan en vraagt terwijl haar blik volledig op mij gericht is, ‘staan ze daar’? Ze had in haar ooghoek alle witte passe-partouts al zien staan. ‘Ja, kijk maar, daar staan ze voor je klaar’. Ze zuchtte diep en draaide haar hoofd richting dé wand. De wand waar al haar geweldige foto’s staan. Ze loopt langzaam naar haar foto’s toe met haar handen voor haar gezicht geslagen. Ze was even stil terwijl ze de beelden op haar in liet werken.

‘En?’ vroeg ik haar. Ze draaide om en ik zag haar tranen in haar ogen. Ze was ontroerd door zichzelf. Nog nooit eerder had zij gezien of gevoeld hoe mooi ze echt is. Op dit moment was haar leven anders geworden. Op dit moment voelde zij wie ze diep van binnen is.  ‘Zo heb ik mezelf nog nooit gezien. Ik zie nu een mooie vrouw, die ik eerder niet zag.’ Één voor één bekeek ze de foto’s, haar foto’s die zo’n impact op haar hadden.

Het moment van de reveal is waar mijn werk tot uiting komt. Pas dan zie en voel ik wat het met diegene doet die ik heb gefotografeerd. Een beetje egoïstisch is het misschien, maar ik wil altijd graag zelf bij de reveal zijn om hun allereerste reactie te zien. Ik wil het zien als zij zichzelf voor het eerst zien. Dat hun mond openvalt van verbazing, dat ze hun tranen niet meer kunnen bedwingen omdat ze zo onder de indruk zijn van zichzelf. Dan zie je wat een foto met je kan doen. Er staat letterlijk een nieuwere versie van jezelf op. Die oude laat je achter en jouw nieuwe en betere versie gaat verder. De versie die liever is voor jou, die meer waardering heeft voor jou en die veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.

Mijn werk is geslaagd als ze zegt ‘ik kan niet kiezen, ik wil ze allemaal’. Vrouwen zijn zo hard voor zichzelf, helemaal als het gaat om hun uiterlijk gaat. Ik wil je op je mooist laten zien, niet door de foto te manipuleren in photoshop, maar ik wil jou vastleggen. De vrouw die in jou zit, jouw sterke persoonlijkheid vol zelfvertrouwen. Het zit allemaal in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

Mijn missie is om elke vrouw sterk, vol zelfvertrouwen en eigenwaarde te fotograferen. Dat jij gaat geloven dat zij in jou zit. Je uiterlijk is lang niet zo belangrijk als je innerlijk. De wereld heeft meer vrouwen met zelfvertrouwen nodig. Laten we samen aan jouw innerlijk werken, dat schijnt door in jouw uiterlijk.

 

Eenheidsworst…..

Wat voor gevoel krijg jij bij het woord eenheidsworst’

Het kopieer gedrag gaat ver op social media. Je kunt Instagram niet openen of je ziet allemaal dezelfde beelden. De een nog perfecter dan de ander. Wat is dat toch dat mensen elkaar zo kopiëren ?  Daarmee laat je je unieke jij varen om maar te voldoen aan de eenheidsworst, omdat je denkt dat dat voor je gaat werken. Waar is je intuïtie gebleven, je gevoel ? 

Natuurlijk snap ik dat ook jij succesvol wil zijn in wat jij te bieden hebt. Waardering ontvangen van je klant of collega is fijn en geeft je energie om nog succesvoller te zijn. Maar gaat dat succes komen volgens de eenheidsworst methode ? Jouw gevoel en intuïtie opzij zetten omdat het zo hoort ? Niet meer opvallen in de grote online massa omdat jij wil zijn zoals alle anderen ? 

Of je nu net start als ondernemer of je al ervaren bent, je onderneming draait om jou. Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Je klant wil jouw energie. Wil jij zaken doen met iemand waar je geen fijn gevoel bij krijgt ? Die alles kopieert van een ander ? Als je niet met deze mensen wil werken waarom wil je dan jezelf wel zo laten zien als iedereen doet ? Foto’s zoals coffee first en met je laptop zijn naar mijn mening niet meer uniek. Social media staat vol met eenheidsworsten, dus het is helemaal niet zo moeilijk om anders te zijn.

Hoe kun je dan anders zijn ? Door jezelf te zijn. Dat is geen hogere wiskunde hé ?. Door precies dat te vangen in beeld waar je jouw persoonlijkheid in terug ziet. Voor mij is een foto pas echt goed gelukt als je jouw echte persoon ziet. Dat je net iets verder kunt kijken dan de ogen. Jij bent uniek, er is helemaal niemand zoals jij. Maak daar gebruik van, zo simpel kan het zijn. 

Hoe tof zou het zijn om meteen jouw persoonlijkheid te zien in de foto’s die jij deelt ? Dat jouw volgers meteen een gevoel bij je krijgen, dat mag positief als negatief zijn hé. Niet iedereen is namelijk je klant. Geen verrassingen achteraf omdat ze je anders hadden ingeschat omdat je eenheidsworst foto’s toch niet kloppen met de werkelijkheid. Geen eenheidsworst maar je unieke jij, wedden dat je klanten daar op zitten te wachten!

Ga voor het beste en niet voor de eenheidsworst.

Sweet Sixteen en dat vier ik exclusief met jou

Ben jij al lang ondernemer of start je net? Vandaag bestaat mijn onderneming alweer 16 jaar. En dat betekent natuurlijk een Sweet Sixteen feest! Vier jij dit feestje exclusief mee?

Al 16 jaar doe ik wat ik het allerleukste vind om te doen. Hier ben ik zo enorm dankbaar voor. En dat is een feestje waard.

In de 16 jaar dat ik onderneem is er heel veel veranderd. Weet jij nog dat je je filmrolletje weg moest brengen om het te laten ontwikkelen en afdrukken? Niet stiekem kunnen spieken op de achterkant van de camera of de foto’s wel gelukt waren.

In mijn begin jaren ontwikkelde ik mijn filmrolletjes zelf, ook foto’s afdrukken deed ik in mijn eigen doka. Per shoot kon ik maar 12 foto’s maken dan was het fotorolletje vol. Nu schieten we er op los, alles wat niet goed is, verwijderen meteen weer.

Ik weet nog goed dat ik moest in bellen op de telefoonlijn als ik internet wilde gebruiken. En het geluid dat dat maakte. 😉

Vandaag dus mijn Sweet Sixteen. En jij kunt dit exclusief meevieren met iets wat ik nog nooit heb gedaan en ook niet snel meer zal doen.

Waarom?

De allereerste ‘les’ als ondernemer kreeg ik van mijn accountmanager: Hij zei: “Weet wat je waard bent en geef nooit korting”. Zijn advies heb ik altijd opgevolgd. Hoe enorm ik mijn klanten ook waardeer, mijn waardering is nooit terug te zien in een korting. Want ik weet wat mijn werk waard is voor een klant. Zo zei Marieke dat de beelden die ik voor haar maakte ‘onbetaalbaar’ zijn, omdat ze nog nooit zo was vastgelegd in haar unieke waarde.

De kracht en de waarde van mijn klanten komen op beeld. Dat is mijn levenswerk, mijn missie, de reden waarom ik doe wat ik het allerliefste doe. En die kracht en waarde is niet in geld (en dus ook niet in een korting) uit te drukken.

En tóch krijg jij alleen vandaag een korting. Je weet, Sweet Sixteens gaan, als puber, gepaard met gekkigheid. En als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik wel van gekkigheid houd. Noem het puberaal. 😉

Ik wil dit heel graag vieren en daarom krijg je vandaag je 16% korting op een Branding Identity Shoot.

Dat betekent dat je op deze shoot, inclusief personal styling, nu meer dan € 400,- kan besparen. Besparen is fijn. Maar het is nog veel fijner om te weten wat zo’n Branding Identity Shoot jou oplevert. Als jij vandaag besluit de stap te maken naar een mega vette beeldbank, dan krijg jij meer zichtbaarheid voor jezelf en je klanten en schaal je je business op naar een hoger niveau.

Wil je eerst precies weten wat een Branding Identity Shoot voor jou en je bedrijf kan betekenen? Stuur me dan een mail dan neem ik vandaag nog contact met je op.

Super veel zin om dit unieke Sweet Sixteen Feest met jou te vieren 🙂 Tot gauw.

X Kristel

‘Ik heb hier écht een hekel aan’

Gisteren was ik met een klant aan het lunchen. Ik heb haar al meerdere keren geshoot, ze gebruikt haar foto’s voor haar e-books, webinar en website. Alleen haar social media kanalen daar doet ze niet veel mee. “Ik heb hier echt een hekel aan”, vertelde ze me. Als ze een blog heeft geschreven of mensen in haar webinar wil krijgen dan zet ze haar social media in, maar verder niet. Ze maakt geen verbinding met haar volgers, ze is alleen maar zichtbaar als ze iets van haar volgers wil. Ze komt alleen online om te halen. Terwijl het juist zo belangrijk is om gesprekken te krijgen via instagram, dan maak je direct contact met een eventuele klant. En dan wordt social media wel ineens veel leuker.

Niet schreeuwen.

Je volger heeft heel snel door of jij alleen je product promoot. Als ik ergens binnen kom op een feestje en ik gil vanuit het niets dat ik sokken verkoop, zal iedereen me voor gek verklaren en me negeren. Mensen kopen zo niets bij je. Als jij in gesprek gaat met iemand op dit feestje en hij of zij klaagt over de sokken, dan kun jij zeggen, nou ik verkoop sokken en heb er toevallig een paar in mijn auto liggen. Je mag wel een paar van me gebruiken om te voelen hoe ze zitten. Dikke kans dat deze persoon klant van je word. De hele benadering is anders. Ga niet schreeuwen op social media, vertel wat jou bezig houdt. Als mensen je leren kennen, gaan ze je vertrouwen en zo nemen ze eerder jouw dienst af. In combinatie met goede foto’s is dit medium zo krachtig en je bereik is groot. Voor een ambitieuze ondernemer kan het bereik niet groot genoeg zijn, als jij cirkeltjes blijft draaien in je eigen netwerk, ben je zo uitgewerkt. Met social media bereik je de hele wereld, hoe tof.

“Ik vind het spannend om mezelf te laten zien op social media”.

Natuurlijk kan iedereen zien wat jij post op social media, maar dat is ook meteen de kracht ervan. Je bereik is enorm. Ben gewoon jezelf, unieker wordt het namelijk niet. Doe je niet anders voor dan je bent en neem jezelf niet te serieus. Ik hou van een dolletje en laat dit ook vaak terug komen in mijn berichten.

“Het gaat niet om mij”

Dat denk je misschien. Je bedrijf gaat juist om jou. Je klant wil weten wie jij bent en waarom je doet wat je doet. Je klant hangt aan je lippen en wil alles van je weten. Mensen kopen van mensen niet van bedrijven. Stop met het verstoppen achter je bedrijf. Je krijgt veel meer klanten als jij jezelf laat zijn en achter je bedrijf vandaan komt. Zodat je een verbinding maakt met de mensen die je graag wil helpen.

“Ik heb geen idee wat ik kan posten”

Hier lopen veel ondernemers tegenaan. Wat vertel ik als ik (dagelijkse) posts maak. Je vertelt wat je klant wil horen, je praat als het ware tegen je klant als je de post schrijft. Blijf persoonlijk, neem je eigen ervaringen mee in je post. Je kunt ook oude posts weer nieuw leven in blazen. Niet alles wat je maakt hoeft helemaal nieuw te zijn. Verwijs dus niet alleen naar een blog of webinar maar vertel hoe jij ergens over denkt, stel vragen en blijf jezelf.

Ik wil je zo graag helpen met het jezelf laten zien, ook al vind je dat spannend. Ik geloof namelijk dat je door meer zichtbaarheid, goede foto’s en de juiste teksten, de allerleukste klanten aantrekt. Ben je wel zichtbaar maar met foto’s die niet jouw kwaliteit en waarde weergeven, dan trek je klanten aan die je energie kosten en niet bereid zijn om in jou te investeren.

Challenge

Elke dag kun je een post van me vinden op instagram, omdat ik het belangrijk vind om me dagelijks te laten zien en verbinding te maken met andere ondernemers. Daarom heb ik een challenge bedacht, om zo ook jou aan te sporen om jezelf dagelijks te laten zien. Je ontvangt van maandag t/m vrijdag elke ochtend een mail met daarin de opdracht en ik ga elke dag live op instagram en daar kun je me vragen stellen over de opdracht. Durf jij jezelf uit te dagen en doe je mee? De 5-daagse (gratis) challenge start op maandag 21 januari. Klik hieronder om je aan te melden en ik ga je helpen met jouw zichtbaarheid.

Aanmelden gratis challenge

Liefs Kristel

 

 

Hi, mooie jij

Mijn naam is Kristel van Herpt en ik fotografeer de moderne vrouw en man. Bijna mijn hele garderobe staat uit zwart en panterprint. Ik combineer alles met elkaar, ook al is het geen match…  Ik zie altijd het mooie in mensen, ook als zij dit zelf (nog) niet zien. Kijk vooral rond op mijn website. Staan er foto’s tussen die jij ook graag van jezelf zou willen ? Mail het me. Je gaat versteld staan van jezelf, wohooooooo…. 

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te...

Lees meer

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar...

Lees meer

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar...

Lees meer

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto's van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil...

Lees meer

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere,...

Lees meer

De reveal

Magisch is het moment als iemand voor het eerst haar foto's ziet, afgedrukt in een passe-partout staan ze tegen de donkere wand. De deur gaat open, ze kijkt me aan en vraagt terwijl haar blik volledig op mij gericht is, 'staan ze daar'? Ze had in haar ooghoek alle...

Lees meer

Eenheidsworst…..

Wat voor gevoel krijg jij bij het woord 'eenheidsworst' ?  Het kopieer gedrag gaat ver op social media. Je kunt Instagram niet openen of je ziet allemaal dezelfde beelden. De een nog perfecter dan de ander. Wat is dat toch dat mensen elkaar zo kopiëren ?  Daarmee laat...

Lees meer

Sweet Sixteen en dat vier ik exclusief met jou

Ben jij al lang ondernemer of start je net? Vandaag bestaat mijn onderneming alweer 16 jaar. En dat betekent natuurlijk een Sweet Sixteen feest! Vier jij dit feestje exclusief mee? Al 16 jaar doe ik wat ik het allerleukste vind om te doen. Hier ben ik zo enorm...

Lees meer

‘Ik heb hier écht een hekel aan’

Gisteren was ik met een klant aan het lunchen. Ik heb haar al meerdere keren geshoot, ze gebruikt haar foto's voor haar e-books, webinar en website. Alleen haar social media kanalen daar doet ze niet veel mee. "Ik heb hier echt een hekel aan", vertelde ze me. Als ze...

Lees meer

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

‘Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op.’

Vorige week had ik een shoot met Maud, dit was haar vierde shoot. Sinds die eerste shoot is ze onwijs veranderd. Maud stuurde me deze mail, hierin vertelt ze wat de shoots voor haar hebben gedaan. Dankjewel lieve Maud, wat een enorm compliment! You rock girl, zo trots op jou….

Ontroerd maar met een fantastisch bijzonder gevoel schrijf ik dit stuk over de verandering van mijn leven.

Eerste shoot

Een hele tijd terug, 2 jaar geleden, kwam ik op het facebook account van Kristel terecht.Geraakt en betoverd door haar beeldschone vakwerk, met stuk voor stuk beeldschone vrouwen.

Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op. Stemmetjes in mijn hoofd vroegen zich af of ik überhaupt op die manier ook op foto’s zou kunnen staan.

Laat staan dat ik voor de camera zou durven.Een aantal maanden later heb ik Kristel toch een bericht gestuurd met de vraag of ze mij ook zo mooi kon maken…

‘’Mooi maken ??’’, zei ze. ‘’Je bent goed zoals je bent en ik ga ervoor zorgen dat ik jou laat zien hoe mooi je bent Maud!’’

Met tranen in mijn ogen hebben en de motivatie van Kristel hebben we de shoot ingepland.

Eind 2017, stond ik met mijn tas vol kleding voor het atelier van Kristel. Mijn onzekerheid vertelde me voor de deur nog dat ik niet goed genoeg was om de shoot te doen.

Het stemmetje in mijn hoofd vertelde me nog dat ik niet knap genoeg zou gaan zijn. En de gedachten vertelde mij dat ik het knap zou vinden als er al 1 foto zou zijn die ik mooi kon gaan vinden.

Maar dan sta je voor het atelier en stap je die drempel over en dat zette mijn innerlijke proces aan.

Kristel en Roos zijn er meteen voor je.

We kletsen wat, drinken een kop thee en ik voelde dat mijn spanning al minder was en voelde ik me steeds meer thuis in deze, toch nog, nieuwe ruimte.

Na de visagie en haarstyling, dat Roos fantastisch gedaan had, begon er wat meer rust in mijn lijf en hoofd te komen.Samen met Kristel en Roos doken we de studio in om de foto’s te schieten. Door de fijne feedback, gesprekjes, muziek en ruimte voor een lach en een traan voelde ik mij als een vis in het water.

Dit was een dag waarbij alle aandacht even voor mij was.

Toen ik dat besefte viel er een muur van me af, nog nooit had ik mezelf op deze manier laten zien.Ineens gingen de foto’s als een speer en zat ik er helemaal in.Sterker nog ik kon er niet meer mee stoppen.Wat een bijzondere dag en wat een vrouw die Kristel samen met Roos.

Na de lunch in de stad kwam ik terug in het Atelier voor de Reveal. In de studio stonden al mijn foto’s netjes bij elkaar en wat zag dat er samen onwijs gaaf uit.Met tranen in de ogen liep ik dichterbij de fotowand.Ontroerd, trots en kwetsbaar was ik door alles wat ik zag en daarbij ervaarde.  Ik kon me haast niet voorstellen dat ik dit was.Maar na het goed bekijken van de foto’s besefte ik dat ik Maud op een hele ander manier kon bekijken.Een intens, warm gevoel was dat… onbeschrijfbaar.

‘’ Mijn gedachten zaten zo vastgeroest in alles dat er was

En zo geobsedeerd in alles wat er moest zijn

Dat ik mijzelf geen ruimte gaf om te bestaan’’

Vierde shoot

Nu zijn we 1,5 jaar later en ben ik voor de vierde keer binnen gestapt in de studio van Kristel.

Ik voel liefde, warmte en ontzettend veel energie voor een nieuwe shoot. Tijdens een voorbereidend gesprek met Kristel hebben we samen een passen moodboard gemaakt. Mijn ideeën kregen kleur en we konden de verwachtingen van elkaar mooi naast elkaar leggen. Het ervaren van dat  je op een lijn ligt tijdens een gesprek is heel prettig. Ook de outfits kwamen uitgebreid aan bod en zo was alles compleet voor de vierde shoot. 

Op de dag van de shoot kwam Kristel mij thuis ophalen.Ik was onwijs relaxt en megaaa excited. Ook Kristel nam een geweldige vibe mee dus dat was 1+1=2.Snel at ik mijn ontbijt op, genoot Kristel van een kop koffie, en vertrokken we even later naar de studio. 

Vandaag voelde dat dit er mocht zijn zoals het er was. Ik voel mij vrouwelijker dan ooit, sta in mijn kracht en ben de authentieke versie van mezelf. 

Maud.

Met de bovenstaande woorden ging ik de voorbereiding in.Samen rustig opstarten, een kop thee drinken en uitpakken van mijn tas vol met kleding.Kimono’s, body’s, witte blouse oversized trui, van alles was er vandaag aanwezig om de foto’s anders te maken dan tijdens voorgaande shoots.

Samen met Kristel en roos is het geen minuut stil. 

De visagie wordt door Roos gedaan en met een knot op mijn hoofd, oversized trui en een kapotte jeans begonnen we met shooten.Op het moment dat de camera voor mijn neus kwam keer ik helemaal terug in mijn kracht. Ik ben er en sta voor 100% aan. Zelfs de knot op mijn hoofd maakt me niks meer uit.

Deze hele dag heb ik ervaren als echt thuis kunnen komen

Een plek waar ik voel dat ik thuis mag komen

Een plek waar alles er mag zijn zoals het is

Een plek om alle angst(en) aan te kijken en met volle gas te gaan

Een plek om te zijn wie je bent

Een plek waar ik altijd zou willen zijn.

Deze dag heb ik gevoeld dat mijn vrouwelijkheid er helemaal mag zijn. Mijn vormen er mogen zijn en ik altijd zelfvertrouwen mag hebben wanneer dan ook.

Ik heb zelfs 200% ervaren dat mijn zelfvertrouwen is wie mij nu maakt en daar ben ik Kristel en Roos onwijs dankbaar voor. 

Ik voel me vrouwelijker, krachtiger, sterker dan ooit.

Alles wat er was klopte.

-x-

Maud Verhoeven

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere, vrolijke en pittige meisje van 14….

 

 

Lieve Kris,

Oh wat ben je prachtig! Ik weet dat je dat zelf nog niet ziet. En waarschijnlijk wil je het niet eens horen. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet mooi of goed genoeg bent en dat ben je gaan geloven.  Gek hé, terwijl ik nu een hele mooie jongedame zie met geweldig haar (die kuif😂😂), een hart van goud en oke, soms iets teveel pit. 

 Je bent helemaal goed zoals je bent, je hoeft je niet aan te passen aan de rest. Laat de rest zich maar aanpassen aan jou. Het is helemaal oké om spierwitte benen te hebben, ook in de zomer. Als iemand daar last van heeft dan kijken ze maar de andere kant op. Het is oke om hoge pieken en diepe dalen te ervaren. Het is oke om gevoelig te zijn. Het is oke om het hardst te lachen en iedereen naar je kijkt. Het is oke om op de bank te slapen. Het is oke om vier vingers aan een hand te hebben. Het is helemaal oke zoals jij bent!

 Jij mag er zijn, je bent goed genoeg en twijfel daar nooit aan. Ook niet als je dingen gaat meemaken die je gruwelijk uit balans kunnen brengen. Zelfliefde en eigenwaarde is altijd jouw basis. Alle keuzes die je maakt, maak je uit liefde voor jezelf en niet omdat het zo hoort. Blijf dichtbij wie jij bent, lieve Kris. 

Het leven is zo mooi als je de mooie dingen ziet. Jij bent zelf het mooiste onderdeel en laat je dat nooit door iemand afnemen, Helemaal niet door wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Onzekerheid heeft een vernietigende kracht, het brandt je af tot de grond en gaat dan nog verder, zelfs als je denkt dat het niet meer verder kan. Daarom is de liefde die jij voor jezelf mag gaan voelen zo ontzettend belangrijk. 

 De kracht van zelfvertrouwen en zelfliefde ga je ervaren als je jezelf helemaal omarmt. Als je je angsten aankijkt, het toelaat dan pas wordt het opgelost. Loop er niet voor weg, Laat het binnen als het voor je deur staat en hard staat te bonken. Het wil met liefde worden binnen gelaten en gehoord en gezien worden. Ik weet dat het spannend is om angst en verdriet toe te laten, het lucht zo op als je het aankijkt. Dan komt er ruimte.

 Wees niet te hard voor jezelf, dat reflecteert in hoe hard je bent voor een ander. Stop met oordelen. Die ander is net zo goed als jij. Pas als jij van jezelf houd, ga je dit voelen. Ik gun het je zo dat jouw basis stabiel word. Dat jij voelt vanuit je kern hoe bijzonder je bent. Wat je de wereld te bieden hebt en hoe mooi je bent. Dat je niets hoeft te veranderen, dat je alleen de liefde voor jezelf naar een hoger plan tilt. Dat gun ik je zo. Ga naar jezelf kijken alsof je verliefd bent op jezelf. Dan zie je namelijk alleen nog maar je mooiste kanten, liefde maakt blind….

En wees elk moment dankbaar. Volg je hart, die weet de weg. Het leven is zo mooi net als jij.

 

 

De reveal

Magisch is het moment als iemand voor het eerst haar foto’s ziet, afgedrukt in een passe-partout staan ze tegen de donkere wand. De deur gaat open, ze kijkt me aan en vraagt terwijl haar blik volledig op mij gericht is, ‘staan ze daar’? Ze had in haar ooghoek alle witte passe-partouts al zien staan. ‘Ja, kijk maar, daar staan ze voor je klaar’. Ze zuchtte diep en draaide haar hoofd richting dé wand. De wand waar al haar geweldige foto’s staan. Ze loopt langzaam naar haar foto’s toe met haar handen voor haar gezicht geslagen. Ze was even stil terwijl ze de beelden op haar in liet werken.

‘En?’ vroeg ik haar. Ze draaide om en ik zag haar tranen in haar ogen. Ze was ontroerd door zichzelf. Nog nooit eerder had zij gezien of gevoeld hoe mooi ze echt is. Op dit moment was haar leven anders geworden. Op dit moment voelde zij wie ze diep van binnen is.  ‘Zo heb ik mezelf nog nooit gezien. Ik zie nu een mooie vrouw, die ik eerder niet zag.’ Één voor één bekeek ze de foto’s, haar foto’s die zo’n impact op haar hadden.

Het moment van de reveal is waar mijn werk tot uiting komt. Pas dan zie en voel ik wat het met diegene doet die ik heb gefotografeerd. Een beetje egoïstisch is het misschien, maar ik wil altijd graag zelf bij de reveal zijn om hun allereerste reactie te zien. Ik wil het zien als zij zichzelf voor het eerst zien. Dat hun mond openvalt van verbazing, dat ze hun tranen niet meer kunnen bedwingen omdat ze zo onder de indruk zijn van zichzelf. Dan zie je wat een foto met je kan doen. Er staat letterlijk een nieuwere versie van jezelf op. Die oude laat je achter en jouw nieuwe en betere versie gaat verder. De versie die liever is voor jou, die meer waardering heeft voor jou en die veel meer zelfvertrouwen heeft gekregen.

Mijn werk is geslaagd als ze zegt ‘ik kan niet kiezen, ik wil ze allemaal’. Vrouwen zijn zo hard voor zichzelf, helemaal als het gaat om hun uiterlijk gaat. Ik wil je op je mooist laten zien, niet door de foto te manipuleren in photoshop, maar ik wil jou vastleggen. De vrouw die in jou zit, jouw sterke persoonlijkheid vol zelfvertrouwen. Het zit allemaal in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

Mijn missie is om elke vrouw sterk, vol zelfvertrouwen en eigenwaarde te fotograferen. Dat jij gaat geloven dat zij in jou zit. Je uiterlijk is lang niet zo belangrijk als je innerlijk. De wereld heeft meer vrouwen met zelfvertrouwen nodig. Laten we samen aan jouw innerlijk werken, dat schijnt door in jouw uiterlijk.

 

Eenheidsworst…..

Wat voor gevoel krijg jij bij het woord eenheidsworst’

Het kopieer gedrag gaat ver op social media. Je kunt Instagram niet openen of je ziet allemaal dezelfde beelden. De een nog perfecter dan de ander. Wat is dat toch dat mensen elkaar zo kopiëren ?  Daarmee laat je je unieke jij varen om maar te voldoen aan de eenheidsworst, omdat je denkt dat dat voor je gaat werken. Waar is je intuïtie gebleven, je gevoel ? 

Natuurlijk snap ik dat ook jij succesvol wil zijn in wat jij te bieden hebt. Waardering ontvangen van je klant of collega is fijn en geeft je energie om nog succesvoller te zijn. Maar gaat dat succes komen volgens de eenheidsworst methode ? Jouw gevoel en intuïtie opzij zetten omdat het zo hoort ? Niet meer opvallen in de grote online massa omdat jij wil zijn zoals alle anderen ? 

Of je nu net start als ondernemer of je al ervaren bent, je onderneming draait om jou. Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Je klant wil jouw energie. Wil jij zaken doen met iemand waar je geen fijn gevoel bij krijgt ? Die alles kopieert van een ander ? Als je niet met deze mensen wil werken waarom wil je dan jezelf wel zo laten zien als iedereen doet ? Foto’s zoals coffee first en met je laptop zijn naar mijn mening niet meer uniek. Social media staat vol met eenheidsworsten, dus het is helemaal niet zo moeilijk om anders te zijn.

Hoe kun je dan anders zijn ? Door jezelf te zijn. Dat is geen hogere wiskunde hé ?. Door precies dat te vangen in beeld waar je jouw persoonlijkheid in terug ziet. Voor mij is een foto pas echt goed gelukt als je jouw echte persoon ziet. Dat je net iets verder kunt kijken dan de ogen. Jij bent uniek, er is helemaal niemand zoals jij. Maak daar gebruik van, zo simpel kan het zijn. 

Hoe tof zou het zijn om meteen jouw persoonlijkheid te zien in de foto’s die jij deelt ? Dat jouw volgers meteen een gevoel bij je krijgen, dat mag positief als negatief zijn hé. Niet iedereen is namelijk je klant. Geen verrassingen achteraf omdat ze je anders hadden ingeschat omdat je eenheidsworst foto’s toch niet kloppen met de werkelijkheid. Geen eenheidsworst maar je unieke jij, wedden dat je klanten daar op zitten te wachten!

Ga voor het beste en niet voor de eenheidsworst.

Sweet Sixteen en dat vier ik exclusief met jou

Ben jij al lang ondernemer of start je net? Vandaag bestaat mijn onderneming alweer 16 jaar. En dat betekent natuurlijk een Sweet Sixteen feest! Vier jij dit feestje exclusief mee?

Al 16 jaar doe ik wat ik het allerleukste vind om te doen. Hier ben ik zo enorm dankbaar voor. En dat is een feestje waard.

In de 16 jaar dat ik onderneem is er heel veel veranderd. Weet jij nog dat je je filmrolletje weg moest brengen om het te laten ontwikkelen en afdrukken? Niet stiekem kunnen spieken op de achterkant van de camera of de foto’s wel gelukt waren.

In mijn begin jaren ontwikkelde ik mijn filmrolletjes zelf, ook foto’s afdrukken deed ik in mijn eigen doka. Per shoot kon ik maar 12 foto’s maken dan was het fotorolletje vol. Nu schieten we er op los, alles wat niet goed is, verwijderen meteen weer.

Ik weet nog goed dat ik moest in bellen op de telefoonlijn als ik internet wilde gebruiken. En het geluid dat dat maakte. 😉

Vandaag dus mijn Sweet Sixteen. En jij kunt dit exclusief meevieren met iets wat ik nog nooit heb gedaan en ook niet snel meer zal doen.

Waarom?

De allereerste ‘les’ als ondernemer kreeg ik van mijn accountmanager: Hij zei: “Weet wat je waard bent en geef nooit korting”. Zijn advies heb ik altijd opgevolgd. Hoe enorm ik mijn klanten ook waardeer, mijn waardering is nooit terug te zien in een korting. Want ik weet wat mijn werk waard is voor een klant. Zo zei Marieke dat de beelden die ik voor haar maakte ‘onbetaalbaar’ zijn, omdat ze nog nooit zo was vastgelegd in haar unieke waarde.

De kracht en de waarde van mijn klanten komen op beeld. Dat is mijn levenswerk, mijn missie, de reden waarom ik doe wat ik het allerliefste doe. En die kracht en waarde is niet in geld (en dus ook niet in een korting) uit te drukken.

En tóch krijg jij alleen vandaag een korting. Je weet, Sweet Sixteens gaan, als puber, gepaard met gekkigheid. En als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik wel van gekkigheid houd. Noem het puberaal. 😉

Ik wil dit heel graag vieren en daarom krijg je vandaag je 16% korting op een Branding Identity Shoot.

Dat betekent dat je op deze shoot, inclusief personal styling, nu meer dan € 400,- kan besparen. Besparen is fijn. Maar het is nog veel fijner om te weten wat zo’n Branding Identity Shoot jou oplevert. Als jij vandaag besluit de stap te maken naar een mega vette beeldbank, dan krijg jij meer zichtbaarheid voor jezelf en je klanten en schaal je je business op naar een hoger niveau.

Wil je eerst precies weten wat een Branding Identity Shoot voor jou en je bedrijf kan betekenen? Stuur me dan een mail dan neem ik vandaag nog contact met je op.

Super veel zin om dit unieke Sweet Sixteen Feest met jou te vieren 🙂 Tot gauw.

X Kristel

‘Ik heb hier écht een hekel aan’

Gisteren was ik met een klant aan het lunchen. Ik heb haar al meerdere keren geshoot, ze gebruikt haar foto’s voor haar e-books, webinar en website. Alleen haar social media kanalen daar doet ze niet veel mee. “Ik heb hier echt een hekel aan”, vertelde ze me. Als ze een blog heeft geschreven of mensen in haar webinar wil krijgen dan zet ze haar social media in, maar verder niet. Ze maakt geen verbinding met haar volgers, ze is alleen maar zichtbaar als ze iets van haar volgers wil. Ze komt alleen online om te halen. Terwijl het juist zo belangrijk is om gesprekken te krijgen via instagram, dan maak je direct contact met een eventuele klant. En dan wordt social media wel ineens veel leuker.

Niet schreeuwen.

Je volger heeft heel snel door of jij alleen je product promoot. Als ik ergens binnen kom op een feestje en ik gil vanuit het niets dat ik sokken verkoop, zal iedereen me voor gek verklaren en me negeren. Mensen kopen zo niets bij je. Als jij in gesprek gaat met iemand op dit feestje en hij of zij klaagt over de sokken, dan kun jij zeggen, nou ik verkoop sokken en heb er toevallig een paar in mijn auto liggen. Je mag wel een paar van me gebruiken om te voelen hoe ze zitten. Dikke kans dat deze persoon klant van je word. De hele benadering is anders. Ga niet schreeuwen op social media, vertel wat jou bezig houdt. Als mensen je leren kennen, gaan ze je vertrouwen en zo nemen ze eerder jouw dienst af. In combinatie met goede foto’s is dit medium zo krachtig en je bereik is groot. Voor een ambitieuze ondernemer kan het bereik niet groot genoeg zijn, als jij cirkeltjes blijft draaien in je eigen netwerk, ben je zo uitgewerkt. Met social media bereik je de hele wereld, hoe tof.

“Ik vind het spannend om mezelf te laten zien op social media”.

Natuurlijk kan iedereen zien wat jij post op social media, maar dat is ook meteen de kracht ervan. Je bereik is enorm. Ben gewoon jezelf, unieker wordt het namelijk niet. Doe je niet anders voor dan je bent en neem jezelf niet te serieus. Ik hou van een dolletje en laat dit ook vaak terug komen in mijn berichten.

“Het gaat niet om mij”

Dat denk je misschien. Je bedrijf gaat juist om jou. Je klant wil weten wie jij bent en waarom je doet wat je doet. Je klant hangt aan je lippen en wil alles van je weten. Mensen kopen van mensen niet van bedrijven. Stop met het verstoppen achter je bedrijf. Je krijgt veel meer klanten als jij jezelf laat zijn en achter je bedrijf vandaan komt. Zodat je een verbinding maakt met de mensen die je graag wil helpen.

“Ik heb geen idee wat ik kan posten”

Hier lopen veel ondernemers tegenaan. Wat vertel ik als ik (dagelijkse) posts maak. Je vertelt wat je klant wil horen, je praat als het ware tegen je klant als je de post schrijft. Blijf persoonlijk, neem je eigen ervaringen mee in je post. Je kunt ook oude posts weer nieuw leven in blazen. Niet alles wat je maakt hoeft helemaal nieuw te zijn. Verwijs dus niet alleen naar een blog of webinar maar vertel hoe jij ergens over denkt, stel vragen en blijf jezelf.

Ik wil je zo graag helpen met het jezelf laten zien, ook al vind je dat spannend. Ik geloof namelijk dat je door meer zichtbaarheid, goede foto’s en de juiste teksten, de allerleukste klanten aantrekt. Ben je wel zichtbaar maar met foto’s die niet jouw kwaliteit en waarde weergeven, dan trek je klanten aan die je energie kosten en niet bereid zijn om in jou te investeren.

Challenge

Elke dag kun je een post van me vinden op instagram, omdat ik het belangrijk vind om me dagelijks te laten zien en verbinding te maken met andere ondernemers. Daarom heb ik een challenge bedacht, om zo ook jou aan te sporen om jezelf dagelijks te laten zien. Je ontvangt van maandag t/m vrijdag elke ochtend een mail met daarin de opdracht en ik ga elke dag live op instagram en daar kun je me vragen stellen over de opdracht. Durf jij jezelf uit te dagen en doe je mee? De 5-daagse (gratis) challenge start op maandag 21 januari. Klik hieronder om je aan te melden en ik ga je helpen met jouw zichtbaarheid.

Aanmelden gratis challenge

Liefs Kristel

 

 

info@kristelvanherpt.com     |    Grotestraat 17a 5141 JM Waalwijk   |  +31630386112