fbpx

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het meestal op een knot. Vroeger ging ik echt niet de deur uit zonder make-up en als er dan een jongen bleef slapen, dan sneakte ik als eerste naar de badkamer om me weer te voorzien van een toonbaar gezicht…. 

 

Ik snap dat make-up je een bepaalde zekerheid kan geven. Dat je je net wat lekkerder voelt als je iets op je gezicht hebt gesmeerd. Ik zie dat ook hier in de studio gebeuren. Nadat vrouwen uit de visagie komen, voelen ze zichzelf mooier. Je ziet iemand dus groeien door gebruik van make-up (en dan gebruiken wij het vaak heel naturel). 

 

Als je make-up naturel gebruikt, vind het dat echt supermooi en dit is ook iets wat bij onze normale shoots blijven doen. Dan zie ik hoe de visagie als fundering van de shoot werkt. Doordat je je mooi voelt, voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit. Zelf geloof ik niet in make-overs. Kijk, onze visagiste kan alles aan jou veranderen, zo erg dat jij jezelf niet meer herkent. Maar dat is niet waar wij naar op zoek zijn, tijdens een shoot gaan wij op zoek naar jou, wie jij bent, wat jij uitstraalt. Daar heb je geen make-over voor nodig. 

 

Je hoeft instagram maar te openen en je ziet make-up tutorials waarbij er geen sproetje of vlekje meer te zien is. Highlighters, shapen, nepwimpers. Ik vind het zo zonde als meiden/vrouwen zich helemaal dichtsmeren en dus een soort masker opzetten. Het zegt iets over jou als je je verstopt achter je make-up, dan twijfel je aan je eigen schoonheid. Je hebt al die lagen niet nodig als je voldoende zelfvertrouwen hebt. 

 

Is make-up tijdens een shoot nou echt nodig ? Persoonlijk denk ik van niet. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dus zonder al die toeters en bellen, dan heb je de kern te pakken. De blik in je ogen, je uitstraling heeft namelijk niets met je visagie te maken. 

 

Het vuur in je ogen, zegt meer dan genoeg. Je hebt geen hele dikke lagen nodig, jij bent goed zoals je bent. 

 

En omdat ik je dus zo graag wil laten zien dat je goed bent zoals je bent, kwam ik op het idee om een expositie te organiseren : The fire within. Deze expo vindt plaats in het weekend van 1 – 3 november. Dus plaatste ik op mijn website een oproep voor mensen (mannen en vrouwen) die tegen een reduceert tarief zich kunnen laten fotograferen door mij zonder make-up (alleen een beetje mascara is toegestaan). De reacties waren enorm! Binnen 1 avond waren de 2 shootdagen volgeboekt. Er is nog één shootdag aan toegevoegd, hier kun je je nog voor aanmelden. 

 

Durf jij de uitdaging met mij aan ? Je krijgt voor deze shoot dus geen make-up, wel doen we je haar. Tijdens de expo zie jij jezelf levensgroot op beeld, dat wordt gewoon magisch. Misschien ben je klaar met dat negatieve stemmetje in je hoofd en wil je zien hoe ik jou zien, dan is dit je kans. De plekken gaan weer hard, dus stel het niet te lang uit en boek vandaag jouw plekje. Kijk hier voor alle info : www.kristelvanherpt.com/the-fire-within

Deze foto hieronder is dus helemaal zonder gebruik van make-up!

 

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….

 

Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat staan, dat je volledig in jezelf gelooft. Sinds ik me hier in heb verdiept, heeft het mezelf veranderd. Het heeft veranderd hoe ik mijn business run, hoe ik over mijn werk praat en hoe ik tegen mijn klanten praat. 

 

Door de liefde voor jezelf te vieren tijdens een fotoshoot zie ik mensen veranderen. Ik weet hoe belangrijk het is om dit voor jezelf te doen. Het is niet zomaar een fotoshoot, het gaat veel dieper dan dat. Het gevoel dat jij het waard bent, weer van jezelf te gaan houden. Je bevrijd te voelen en krachtig. Zodat jij weer gaat geloven in jou!

 

 

Zo kwam Judith een aantal weken geleden in mijn studio. Ze had nooit verwacht een fotoshoot te doen en al helemaal niet het effect dat dat op haar had. Dit zei Judith over haar shoot :

 

Mijn shoot is alweer een tijdje geleden. Nog steeds een super gek idee, dat ik dit voor mezelf zou doen, ik moest er echt heel erg aan wennen. De opbouw van de shoot is heel prettig. Eerst de make up in, je haren worden gedaan, precies zoals je zelf bent. En tegelijkertijd leer je elkaar kennen, en raak je vertrouwd met het idee van een fotoshoot. Daarna de shoot zelf, en nog de reveal, echt een speciaal moment. 

Het enthousiasme is zo groot, en nog veel belangrijker, vind ik: alles is zo normaal, dat je je snel op je je gemak voelt. 

Deze ervaring is zo’n boost geweest voor mezelf. Na een rotperiode heb ik weer een stukje van mezelf teruggevonden. Ik heb me sindsdien een hele tijd weer mooi gevoeld, en als ik nu momenten heb dat het minder is, kijk ik weer even terug op deze ervaring. Je gaat weer voelen dat je het waard bent en dat is heel inspirerend. Ik hoop dat ik dit ooit ook voor anderen kan betekenen.

Dankjewel Kristel, ik hoop dat we elkaar nog eens mogen tegenkomen!

 

Wow, hier word ik echt stil van. Zo dankbaar dat ik iemand dit mag geven. Het zit allemaal al in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

 

X

 

Ps er zijn nog een paar kaartjes voor de kracht van zelfvertrouwen op woensdag 4 september, op deze inspirerende en vooral gezellige avond neem ik je mee in mijn ervaringen. Klik hier om jouw kaartje (€ 15) te bestellen.

 

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders zijn. Ze wilde zich nog meer vrouw voelen. Als alleenstaande moeder, onderneemster, vriendin en dochter rent zij zich te vaak voorbij. Staat altijd voor een ander klaar en vergeet weleens de momenten die voor haar zijn.

 

Nu was het haar moment. Samen bekeken we wat ze het beste aan kon doen of beter gezegd uit kon doen…. Ze had de playlist op mijn spotify aangezet zodat we haar lievelingsmuziek draaide. Wat een heerlijke energie. Die energie moet ook gewoon goed zijn wil je deze foto’s samen kunnen maken. De ochtend vloog voorbij.

 

De foto’s laadde ik op mijn computer en zag de beelden één voor één op mijn beeldscherm verschijnen. Wow! Adembenemend, ziet dit eruit als 40 ? 

 

“Ik loop op wolkjes sinds ik de foto’s zag. Zo onder de indruk van mezelf. Voor mij klopt mijn binnenkant met de buitenkant. Steeds kijk ik weer naar mijn foto’s en voel ik me mooi. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dit is echt zo’n heerlijke boost voor jezelf. De bevestiging voor je gevoel dat je perfect bent zoals je bent.” 

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29 was, was ik net gescheiden. Ik begaf me weer op ‘de markt’. Met een buik vol striae en hang tietjes, voelde ik me onzeker. Gelukkig ontmoet je iemand eerst altijd met kleren maar er komt een moment, als je de man (of vrouw) van je dromen tegenkomt, dat die kleren uit gaan.

Natuurlijk had ik voor de makkelijke weg kunnen gaan, de Quick fix. De boel laten optrekken en bijvullen. Ik snap het zeker als iemand dat wil laten doen, maar het voelde voor mij niet oke. Je kunt alles aan je laten verbouwen, helemaal in deze tijd. Het is bijna hetzelfde als naar de bakker gaan en bestellen wat je graag wil. Het fixt op korte termijn even je onzekerheid. Binnen no-time zul je merken dat er weer iets anders is waar je je onzeker over voelt.

Het zit allemaal tussen je oren. Ik geloof dat je je onzekerheid (over wat dan ook) beter kunt fixen in je mind. Kijk het aan, het mag er zijn. Probeer het niet onder het tapijt te vegen, dan wordt het alleen maar erger. Het probleem gaat zo alleen maar harder schreeuwen omdat het niet gezien of gehoord word. Als jij die deur potdicht houd, zal het door alle kieren naar binnen willen. Luister naar je onzekerheid, laat het binnen, gooi die deur open en ga het aan.

Omdat ik geloof dat de kracht van zelfvertrouwen, heb ik een event georganiseerd. Als geen ander ken ik ook de destructieve kant van onzekerheid. Jarenlang kampte ik met depressies en paniekaanvallen. Zelfvertrouwen is voor mij de basis geworden. Er is zoveel meer mogelijk als je gelukkig bent met jezelf zonder te streven naar perfectie.

Woensdag 4 september van 19.00 – 22.00 uur is het event ‘de kracht van zelfvertrouwen’ in de studio in Waalwijk. Wil je meer informatie over deze avond, klik hier.

Lijkt me zo te gek om je daar te zien.

X

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

‘Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op.’

Vorige week had ik een shoot met Maud, dit was haar vierde shoot. Sinds die eerste shoot is ze onwijs veranderd. Maud stuurde me deze mail, hierin vertelt ze wat de shoots voor haar hebben gedaan. Dankjewel lieve Maud, wat een enorm compliment! You rock girl, zo trots op jou….

Ontroerd maar met een fantastisch bijzonder gevoel schrijf ik dit stuk over de verandering van mijn leven.

Eerste shoot

Een hele tijd terug, 2 jaar geleden, kwam ik op het facebook account van Kristel terecht.Geraakt en betoverd door haar beeldschone vakwerk, met stuk voor stuk beeldschone vrouwen.

Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op. Stemmetjes in mijn hoofd vroegen zich af of ik überhaupt op die manier ook op foto’s zou kunnen staan.

Laat staan dat ik voor de camera zou durven.Een aantal maanden later heb ik Kristel toch een bericht gestuurd met de vraag of ze mij ook zo mooi kon maken…

‘’Mooi maken ??’’, zei ze. ‘’Je bent goed zoals je bent en ik ga ervoor zorgen dat ik jou laat zien hoe mooi je bent Maud!’’

Met tranen in mijn ogen hebben en de motivatie van Kristel hebben we de shoot ingepland.

Eind 2017, stond ik met mijn tas vol kleding voor het atelier van Kristel. Mijn onzekerheid vertelde me voor de deur nog dat ik niet goed genoeg was om de shoot te doen.

Het stemmetje in mijn hoofd vertelde me nog dat ik niet knap genoeg zou gaan zijn. En de gedachten vertelde mij dat ik het knap zou vinden als er al 1 foto zou zijn die ik mooi kon gaan vinden.

Maar dan sta je voor het atelier en stap je die drempel over en dat zette mijn innerlijke proces aan.

Kristel en Roos zijn er meteen voor je.

We kletsen wat, drinken een kop thee en ik voelde dat mijn spanning al minder was en voelde ik me steeds meer thuis in deze, toch nog, nieuwe ruimte.

Na de visagie en haarstyling, dat Roos fantastisch gedaan had, begon er wat meer rust in mijn lijf en hoofd te komen.Samen met Kristel en Roos doken we de studio in om de foto’s te schieten. Door de fijne feedback, gesprekjes, muziek en ruimte voor een lach en een traan voelde ik mij als een vis in het water.

Dit was een dag waarbij alle aandacht even voor mij was.

Toen ik dat besefte viel er een muur van me af, nog nooit had ik mezelf op deze manier laten zien.Ineens gingen de foto’s als een speer en zat ik er helemaal in.Sterker nog ik kon er niet meer mee stoppen.Wat een bijzondere dag en wat een vrouw die Kristel samen met Roos.

Na de lunch in de stad kwam ik terug in het Atelier voor de Reveal. In de studio stonden al mijn foto’s netjes bij elkaar en wat zag dat er samen onwijs gaaf uit.Met tranen in de ogen liep ik dichterbij de fotowand.Ontroerd, trots en kwetsbaar was ik door alles wat ik zag en daarbij ervaarde.  Ik kon me haast niet voorstellen dat ik dit was.Maar na het goed bekijken van de foto’s besefte ik dat ik Maud op een hele ander manier kon bekijken.Een intens, warm gevoel was dat… onbeschrijfbaar.

‘’ Mijn gedachten zaten zo vastgeroest in alles dat er was

En zo geobsedeerd in alles wat er moest zijn

Dat ik mijzelf geen ruimte gaf om te bestaan’’

Vierde shoot

Nu zijn we 1,5 jaar later en ben ik voor de vierde keer binnen gestapt in de studio van Kristel.

Ik voel liefde, warmte en ontzettend veel energie voor een nieuwe shoot. Tijdens een voorbereidend gesprek met Kristel hebben we samen een passen moodboard gemaakt. Mijn ideeën kregen kleur en we konden de verwachtingen van elkaar mooi naast elkaar leggen. Het ervaren van dat  je op een lijn ligt tijdens een gesprek is heel prettig. Ook de outfits kwamen uitgebreid aan bod en zo was alles compleet voor de vierde shoot. 

Op de dag van de shoot kwam Kristel mij thuis ophalen.Ik was onwijs relaxt en megaaa excited. Ook Kristel nam een geweldige vibe mee dus dat was 1+1=2.Snel at ik mijn ontbijt op, genoot Kristel van een kop koffie, en vertrokken we even later naar de studio. 

Vandaag voelde dat dit er mocht zijn zoals het er was. Ik voel mij vrouwelijker dan ooit, sta in mijn kracht en ben de authentieke versie van mezelf. 

Maud.

Met de bovenstaande woorden ging ik de voorbereiding in.Samen rustig opstarten, een kop thee drinken en uitpakken van mijn tas vol met kleding.Kimono’s, body’s, witte blouse oversized trui, van alles was er vandaag aanwezig om de foto’s anders te maken dan tijdens voorgaande shoots.

Samen met Kristel en roos is het geen minuut stil. 

De visagie wordt door Roos gedaan en met een knot op mijn hoofd, oversized trui en een kapotte jeans begonnen we met shooten.Op het moment dat de camera voor mijn neus kwam keer ik helemaal terug in mijn kracht. Ik ben er en sta voor 100% aan. Zelfs de knot op mijn hoofd maakt me niks meer uit.

Deze hele dag heb ik ervaren als echt thuis kunnen komen

Een plek waar ik voel dat ik thuis mag komen

Een plek waar alles er mag zijn zoals het is

Een plek om alle angst(en) aan te kijken en met volle gas te gaan

Een plek om te zijn wie je bent

Een plek waar ik altijd zou willen zijn.

Deze dag heb ik gevoeld dat mijn vrouwelijkheid er helemaal mag zijn. Mijn vormen er mogen zijn en ik altijd zelfvertrouwen mag hebben wanneer dan ook.

Ik heb zelfs 200% ervaren dat mijn zelfvertrouwen is wie mij nu maakt en daar ben ik Kristel en Roos onwijs dankbaar voor. 

Ik voel me vrouwelijker, krachtiger, sterker dan ooit.

Alles wat er was klopte.

-x-

Maud Verhoeven

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere, vrolijke en pittige meisje van 14….

 

 

Lieve Kris,

Oh wat ben je prachtig! Ik weet dat je dat zelf nog niet ziet. En waarschijnlijk wil je het niet eens horen. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet mooi of goed genoeg bent en dat ben je gaan geloven.  Gek hé, terwijl ik nu een hele mooie jongedame zie met geweldig haar (die kuif😂😂), een hart van goud en oke, soms iets teveel pit. 

 Je bent helemaal goed zoals je bent, je hoeft je niet aan te passen aan de rest. Laat de rest zich maar aanpassen aan jou. Het is helemaal oké om spierwitte benen te hebben, ook in de zomer. Als iemand daar last van heeft dan kijken ze maar de andere kant op. Het is oke om hoge pieken en diepe dalen te ervaren. Het is oke om gevoelig te zijn. Het is oke om het hardst te lachen en iedereen naar je kijkt. Het is oke om op de bank te slapen. Het is oke om vier vingers aan een hand te hebben. Het is helemaal oke zoals jij bent!

 Jij mag er zijn, je bent goed genoeg en twijfel daar nooit aan. Ook niet als je dingen gaat meemaken die je gruwelijk uit balans kunnen brengen. Zelfliefde en eigenwaarde is altijd jouw basis. Alle keuzes die je maakt, maak je uit liefde voor jezelf en niet omdat het zo hoort. Blijf dichtbij wie jij bent, lieve Kris. 

Het leven is zo mooi als je de mooie dingen ziet. Jij bent zelf het mooiste onderdeel en laat je dat nooit door iemand afnemen, Helemaal niet door wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Onzekerheid heeft een vernietigende kracht, het brandt je af tot de grond en gaat dan nog verder, zelfs als je denkt dat het niet meer verder kan. Daarom is de liefde die jij voor jezelf mag gaan voelen zo ontzettend belangrijk. 

 De kracht van zelfvertrouwen en zelfliefde ga je ervaren als je jezelf helemaal omarmt. Als je je angsten aankijkt, het toelaat dan pas wordt het opgelost. Loop er niet voor weg, Laat het binnen als het voor je deur staat en hard staat te bonken. Het wil met liefde worden binnen gelaten en gehoord en gezien worden. Ik weet dat het spannend is om angst en verdriet toe te laten, het lucht zo op als je het aankijkt. Dan komt er ruimte.

 Wees niet te hard voor jezelf, dat reflecteert in hoe hard je bent voor een ander. Stop met oordelen. Die ander is net zo goed als jij. Pas als jij van jezelf houd, ga je dit voelen. Ik gun het je zo dat jouw basis stabiel word. Dat jij voelt vanuit je kern hoe bijzonder je bent. Wat je de wereld te bieden hebt en hoe mooi je bent. Dat je niets hoeft te veranderen, dat je alleen de liefde voor jezelf naar een hoger plan tilt. Dat gun ik je zo. Ga naar jezelf kijken alsof je verliefd bent op jezelf. Dan zie je namelijk alleen nog maar je mooiste kanten, liefde maakt blind….

En wees elk moment dankbaar. Volg je hart, die weet de weg. Het leven is zo mooi net als jij.

 

 

Hi, mooie jij

Mijn naam is Kristel van Herpt en ik fotografeer de moderne vrouw en man. Bijna mijn hele garderobe staat uit zwart en panterprint. Ik combineer alles met elkaar, ook al is het geen match…  Ik zie altijd het mooie in mensen, ook als zij dit zelf (nog) niet zien. Kijk vooral rond op mijn website. Staan er foto’s tussen die jij ook graag van jezelf zou willen ? Mail het me. Je gaat versteld staan van jezelf, wohooooooo…. 

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het...

Lees meer

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….   Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat...

Lees meer

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders...

Lees meer

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29...

Lees meer

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te...

Lees meer

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar...

Lees meer

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar...

Lees meer

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto's van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil...

Lees meer

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere,...

Lees meer

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het meestal op een knot. Vroeger ging ik echt niet de deur uit zonder make-up en als er dan een jongen bleef slapen, dan sneakte ik als eerste naar de badkamer om me weer te voorzien van een toonbaar gezicht…. 

 

Ik snap dat make-up je een bepaalde zekerheid kan geven. Dat je je net wat lekkerder voelt als je iets op je gezicht hebt gesmeerd. Ik zie dat ook hier in de studio gebeuren. Nadat vrouwen uit de visagie komen, voelen ze zichzelf mooier. Je ziet iemand dus groeien door gebruik van make-up (en dan gebruiken wij het vaak heel naturel). 

 

Als je make-up naturel gebruikt, vind het dat echt supermooi en dit is ook iets wat bij onze normale shoots blijven doen. Dan zie ik hoe de visagie als fundering van de shoot werkt. Doordat je je mooi voelt, voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit. Zelf geloof ik niet in make-overs. Kijk, onze visagiste kan alles aan jou veranderen, zo erg dat jij jezelf niet meer herkent. Maar dat is niet waar wij naar op zoek zijn, tijdens een shoot gaan wij op zoek naar jou, wie jij bent, wat jij uitstraalt. Daar heb je geen make-over voor nodig. 

 

Je hoeft instagram maar te openen en je ziet make-up tutorials waarbij er geen sproetje of vlekje meer te zien is. Highlighters, shapen, nepwimpers. Ik vind het zo zonde als meiden/vrouwen zich helemaal dichtsmeren en dus een soort masker opzetten. Het zegt iets over jou als je je verstopt achter je make-up, dan twijfel je aan je eigen schoonheid. Je hebt al die lagen niet nodig als je voldoende zelfvertrouwen hebt. 

 

Is make-up tijdens een shoot nou echt nodig ? Persoonlijk denk ik van niet. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dus zonder al die toeters en bellen, dan heb je de kern te pakken. De blik in je ogen, je uitstraling heeft namelijk niets met je visagie te maken. 

 

Het vuur in je ogen, zegt meer dan genoeg. Je hebt geen hele dikke lagen nodig, jij bent goed zoals je bent. 

 

En omdat ik je dus zo graag wil laten zien dat je goed bent zoals je bent, kwam ik op het idee om een expositie te organiseren : The fire within. Deze expo vindt plaats in het weekend van 1 – 3 november. Dus plaatste ik op mijn website een oproep voor mensen (mannen en vrouwen) die tegen een reduceert tarief zich kunnen laten fotograferen door mij zonder make-up (alleen een beetje mascara is toegestaan). De reacties waren enorm! Binnen 1 avond waren de 2 shootdagen volgeboekt. Er is nog één shootdag aan toegevoegd, hier kun je je nog voor aanmelden. 

 

Durf jij de uitdaging met mij aan ? Je krijgt voor deze shoot dus geen make-up, wel doen we je haar. Tijdens de expo zie jij jezelf levensgroot op beeld, dat wordt gewoon magisch. Misschien ben je klaar met dat negatieve stemmetje in je hoofd en wil je zien hoe ik jou zien, dan is dit je kans. De plekken gaan weer hard, dus stel het niet te lang uit en boek vandaag jouw plekje. Kijk hier voor alle info : www.kristelvanherpt.com/the-fire-within

Deze foto hieronder is dus helemaal zonder gebruik van make-up!

 

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….

 

Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat staan, dat je volledig in jezelf gelooft. Sinds ik me hier in heb verdiept, heeft het mezelf veranderd. Het heeft veranderd hoe ik mijn business run, hoe ik over mijn werk praat en hoe ik tegen mijn klanten praat. 

 

Door de liefde voor jezelf te vieren tijdens een fotoshoot zie ik mensen veranderen. Ik weet hoe belangrijk het is om dit voor jezelf te doen. Het is niet zomaar een fotoshoot, het gaat veel dieper dan dat. Het gevoel dat jij het waard bent, weer van jezelf te gaan houden. Je bevrijd te voelen en krachtig. Zodat jij weer gaat geloven in jou!

 

 

Zo kwam Judith een aantal weken geleden in mijn studio. Ze had nooit verwacht een fotoshoot te doen en al helemaal niet het effect dat dat op haar had. Dit zei Judith over haar shoot :

 

Mijn shoot is alweer een tijdje geleden. Nog steeds een super gek idee, dat ik dit voor mezelf zou doen, ik moest er echt heel erg aan wennen. De opbouw van de shoot is heel prettig. Eerst de make up in, je haren worden gedaan, precies zoals je zelf bent. En tegelijkertijd leer je elkaar kennen, en raak je vertrouwd met het idee van een fotoshoot. Daarna de shoot zelf, en nog de reveal, echt een speciaal moment. 

Het enthousiasme is zo groot, en nog veel belangrijker, vind ik: alles is zo normaal, dat je je snel op je je gemak voelt. 

Deze ervaring is zo’n boost geweest voor mezelf. Na een rotperiode heb ik weer een stukje van mezelf teruggevonden. Ik heb me sindsdien een hele tijd weer mooi gevoeld, en als ik nu momenten heb dat het minder is, kijk ik weer even terug op deze ervaring. Je gaat weer voelen dat je het waard bent en dat is heel inspirerend. Ik hoop dat ik dit ooit ook voor anderen kan betekenen.

Dankjewel Kristel, ik hoop dat we elkaar nog eens mogen tegenkomen!

 

Wow, hier word ik echt stil van. Zo dankbaar dat ik iemand dit mag geven. Het zit allemaal al in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

 

X

 

Ps er zijn nog een paar kaartjes voor de kracht van zelfvertrouwen op woensdag 4 september, op deze inspirerende en vooral gezellige avond neem ik je mee in mijn ervaringen. Klik hier om jouw kaartje (€ 15) te bestellen.

 

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders zijn. Ze wilde zich nog meer vrouw voelen. Als alleenstaande moeder, onderneemster, vriendin en dochter rent zij zich te vaak voorbij. Staat altijd voor een ander klaar en vergeet weleens de momenten die voor haar zijn.

 

Nu was het haar moment. Samen bekeken we wat ze het beste aan kon doen of beter gezegd uit kon doen…. Ze had de playlist op mijn spotify aangezet zodat we haar lievelingsmuziek draaide. Wat een heerlijke energie. Die energie moet ook gewoon goed zijn wil je deze foto’s samen kunnen maken. De ochtend vloog voorbij.

 

De foto’s laadde ik op mijn computer en zag de beelden één voor één op mijn beeldscherm verschijnen. Wow! Adembenemend, ziet dit eruit als 40 ? 

 

“Ik loop op wolkjes sinds ik de foto’s zag. Zo onder de indruk van mezelf. Voor mij klopt mijn binnenkant met de buitenkant. Steeds kijk ik weer naar mijn foto’s en voel ik me mooi. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dit is echt zo’n heerlijke boost voor jezelf. De bevestiging voor je gevoel dat je perfect bent zoals je bent.” 

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29 was, was ik net gescheiden. Ik begaf me weer op ‘de markt’. Met een buik vol striae en hang tietjes, voelde ik me onzeker. Gelukkig ontmoet je iemand eerst altijd met kleren maar er komt een moment, als je de man (of vrouw) van je dromen tegenkomt, dat die kleren uit gaan.

Natuurlijk had ik voor de makkelijke weg kunnen gaan, de Quick fix. De boel laten optrekken en bijvullen. Ik snap het zeker als iemand dat wil laten doen, maar het voelde voor mij niet oke. Je kunt alles aan je laten verbouwen, helemaal in deze tijd. Het is bijna hetzelfde als naar de bakker gaan en bestellen wat je graag wil. Het fixt op korte termijn even je onzekerheid. Binnen no-time zul je merken dat er weer iets anders is waar je je onzeker over voelt.

Het zit allemaal tussen je oren. Ik geloof dat je je onzekerheid (over wat dan ook) beter kunt fixen in je mind. Kijk het aan, het mag er zijn. Probeer het niet onder het tapijt te vegen, dan wordt het alleen maar erger. Het probleem gaat zo alleen maar harder schreeuwen omdat het niet gezien of gehoord word. Als jij die deur potdicht houd, zal het door alle kieren naar binnen willen. Luister naar je onzekerheid, laat het binnen, gooi die deur open en ga het aan.

Omdat ik geloof dat de kracht van zelfvertrouwen, heb ik een event georganiseerd. Als geen ander ken ik ook de destructieve kant van onzekerheid. Jarenlang kampte ik met depressies en paniekaanvallen. Zelfvertrouwen is voor mij de basis geworden. Er is zoveel meer mogelijk als je gelukkig bent met jezelf zonder te streven naar perfectie.

Woensdag 4 september van 19.00 – 22.00 uur is het event ‘de kracht van zelfvertrouwen’ in de studio in Waalwijk. Wil je meer informatie over deze avond, klik hier.

Lijkt me zo te gek om je daar te zien.

X

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

‘Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op.’

Vorige week had ik een shoot met Maud, dit was haar vierde shoot. Sinds die eerste shoot is ze onwijs veranderd. Maud stuurde me deze mail, hierin vertelt ze wat de shoots voor haar hebben gedaan. Dankjewel lieve Maud, wat een enorm compliment! You rock girl, zo trots op jou….

Ontroerd maar met een fantastisch bijzonder gevoel schrijf ik dit stuk over de verandering van mijn leven.

Eerste shoot

Een hele tijd terug, 2 jaar geleden, kwam ik op het facebook account van Kristel terecht.Geraakt en betoverd door haar beeldschone vakwerk, met stuk voor stuk beeldschone vrouwen.

Het zien van die beeldschone vrouwen riep bij mij twijfel en onzekerheid op. Stemmetjes in mijn hoofd vroegen zich af of ik überhaupt op die manier ook op foto’s zou kunnen staan.

Laat staan dat ik voor de camera zou durven.Een aantal maanden later heb ik Kristel toch een bericht gestuurd met de vraag of ze mij ook zo mooi kon maken…

‘’Mooi maken ??’’, zei ze. ‘’Je bent goed zoals je bent en ik ga ervoor zorgen dat ik jou laat zien hoe mooi je bent Maud!’’

Met tranen in mijn ogen hebben en de motivatie van Kristel hebben we de shoot ingepland.

Eind 2017, stond ik met mijn tas vol kleding voor het atelier van Kristel. Mijn onzekerheid vertelde me voor de deur nog dat ik niet goed genoeg was om de shoot te doen.

Het stemmetje in mijn hoofd vertelde me nog dat ik niet knap genoeg zou gaan zijn. En de gedachten vertelde mij dat ik het knap zou vinden als er al 1 foto zou zijn die ik mooi kon gaan vinden.

Maar dan sta je voor het atelier en stap je die drempel over en dat zette mijn innerlijke proces aan.

Kristel en Roos zijn er meteen voor je.

We kletsen wat, drinken een kop thee en ik voelde dat mijn spanning al minder was en voelde ik me steeds meer thuis in deze, toch nog, nieuwe ruimte.

Na de visagie en haarstyling, dat Roos fantastisch gedaan had, begon er wat meer rust in mijn lijf en hoofd te komen.Samen met Kristel en Roos doken we de studio in om de foto’s te schieten. Door de fijne feedback, gesprekjes, muziek en ruimte voor een lach en een traan voelde ik mij als een vis in het water.

Dit was een dag waarbij alle aandacht even voor mij was.

Toen ik dat besefte viel er een muur van me af, nog nooit had ik mezelf op deze manier laten zien.Ineens gingen de foto’s als een speer en zat ik er helemaal in.Sterker nog ik kon er niet meer mee stoppen.Wat een bijzondere dag en wat een vrouw die Kristel samen met Roos.

Na de lunch in de stad kwam ik terug in het Atelier voor de Reveal. In de studio stonden al mijn foto’s netjes bij elkaar en wat zag dat er samen onwijs gaaf uit.Met tranen in de ogen liep ik dichterbij de fotowand.Ontroerd, trots en kwetsbaar was ik door alles wat ik zag en daarbij ervaarde.  Ik kon me haast niet voorstellen dat ik dit was.Maar na het goed bekijken van de foto’s besefte ik dat ik Maud op een hele ander manier kon bekijken.Een intens, warm gevoel was dat… onbeschrijfbaar.

‘’ Mijn gedachten zaten zo vastgeroest in alles dat er was

En zo geobsedeerd in alles wat er moest zijn

Dat ik mijzelf geen ruimte gaf om te bestaan’’

Vierde shoot

Nu zijn we 1,5 jaar later en ben ik voor de vierde keer binnen gestapt in de studio van Kristel.

Ik voel liefde, warmte en ontzettend veel energie voor een nieuwe shoot. Tijdens een voorbereidend gesprek met Kristel hebben we samen een passen moodboard gemaakt. Mijn ideeën kregen kleur en we konden de verwachtingen van elkaar mooi naast elkaar leggen. Het ervaren van dat  je op een lijn ligt tijdens een gesprek is heel prettig. Ook de outfits kwamen uitgebreid aan bod en zo was alles compleet voor de vierde shoot. 

Op de dag van de shoot kwam Kristel mij thuis ophalen.Ik was onwijs relaxt en megaaa excited. Ook Kristel nam een geweldige vibe mee dus dat was 1+1=2.Snel at ik mijn ontbijt op, genoot Kristel van een kop koffie, en vertrokken we even later naar de studio. 

Vandaag voelde dat dit er mocht zijn zoals het er was. Ik voel mij vrouwelijker dan ooit, sta in mijn kracht en ben de authentieke versie van mezelf. 

Maud.

Met de bovenstaande woorden ging ik de voorbereiding in.Samen rustig opstarten, een kop thee drinken en uitpakken van mijn tas vol met kleding.Kimono’s, body’s, witte blouse oversized trui, van alles was er vandaag aanwezig om de foto’s anders te maken dan tijdens voorgaande shoots.

Samen met Kristel en roos is het geen minuut stil. 

De visagie wordt door Roos gedaan en met een knot op mijn hoofd, oversized trui en een kapotte jeans begonnen we met shooten.Op het moment dat de camera voor mijn neus kwam keer ik helemaal terug in mijn kracht. Ik ben er en sta voor 100% aan. Zelfs de knot op mijn hoofd maakt me niks meer uit.

Deze hele dag heb ik ervaren als echt thuis kunnen komen

Een plek waar ik voel dat ik thuis mag komen

Een plek waar alles er mag zijn zoals het is

Een plek om alle angst(en) aan te kijken en met volle gas te gaan

Een plek om te zijn wie je bent

Een plek waar ik altijd zou willen zijn.

Deze dag heb ik gevoeld dat mijn vrouwelijkheid er helemaal mag zijn. Mijn vormen er mogen zijn en ik altijd zelfvertrouwen mag hebben wanneer dan ook.

Ik heb zelfs 200% ervaren dat mijn zelfvertrouwen is wie mij nu maakt en daar ben ik Kristel en Roos onwijs dankbaar voor. 

Ik voel me vrouwelijker, krachtiger, sterker dan ooit.

Alles wat er was klopte.

-x-

Maud Verhoeven

Toen ik 14 was….

Vandaag zag ik deze foto van lang lang geleden, ik was 14. Mijn moeder maakte deze foto van mij in Hongarije op vakantie in 1993. Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had ik veel dingen anders gedaan. Vandaag schrijf ik een brief aan mezelf, aan dat jonge onzekere, vrolijke en pittige meisje van 14….

 

 

Lieve Kris,

Oh wat ben je prachtig! Ik weet dat je dat zelf nog niet ziet. En waarschijnlijk wil je het niet eens horen. Je hebt jezelf aangepraat dat je niet mooi of goed genoeg bent en dat ben je gaan geloven.  Gek hé, terwijl ik nu een hele mooie jongedame zie met geweldig haar (die kuif😂😂), een hart van goud en oke, soms iets teveel pit. 

 Je bent helemaal goed zoals je bent, je hoeft je niet aan te passen aan de rest. Laat de rest zich maar aanpassen aan jou. Het is helemaal oké om spierwitte benen te hebben, ook in de zomer. Als iemand daar last van heeft dan kijken ze maar de andere kant op. Het is oke om hoge pieken en diepe dalen te ervaren. Het is oke om gevoelig te zijn. Het is oke om het hardst te lachen en iedereen naar je kijkt. Het is oke om op de bank te slapen. Het is oke om vier vingers aan een hand te hebben. Het is helemaal oke zoals jij bent!

 Jij mag er zijn, je bent goed genoeg en twijfel daar nooit aan. Ook niet als je dingen gaat meemaken die je gruwelijk uit balans kunnen brengen. Zelfliefde en eigenwaarde is altijd jouw basis. Alle keuzes die je maakt, maak je uit liefde voor jezelf en niet omdat het zo hoort. Blijf dichtbij wie jij bent, lieve Kris. 

Het leven is zo mooi als je de mooie dingen ziet. Jij bent zelf het mooiste onderdeel en laat je dat nooit door iemand afnemen, Helemaal niet door wat je de hele dag tegen jezelf zegt. Onzekerheid heeft een vernietigende kracht, het brandt je af tot de grond en gaat dan nog verder, zelfs als je denkt dat het niet meer verder kan. Daarom is de liefde die jij voor jezelf mag gaan voelen zo ontzettend belangrijk. 

 De kracht van zelfvertrouwen en zelfliefde ga je ervaren als je jezelf helemaal omarmt. Als je je angsten aankijkt, het toelaat dan pas wordt het opgelost. Loop er niet voor weg, Laat het binnen als het voor je deur staat en hard staat te bonken. Het wil met liefde worden binnen gelaten en gehoord en gezien worden. Ik weet dat het spannend is om angst en verdriet toe te laten, het lucht zo op als je het aankijkt. Dan komt er ruimte.

 Wees niet te hard voor jezelf, dat reflecteert in hoe hard je bent voor een ander. Stop met oordelen. Die ander is net zo goed als jij. Pas als jij van jezelf houd, ga je dit voelen. Ik gun het je zo dat jouw basis stabiel word. Dat jij voelt vanuit je kern hoe bijzonder je bent. Wat je de wereld te bieden hebt en hoe mooi je bent. Dat je niets hoeft te veranderen, dat je alleen de liefde voor jezelf naar een hoger plan tilt. Dat gun ik je zo. Ga naar jezelf kijken alsof je verliefd bent op jezelf. Dan zie je namelijk alleen nog maar je mooiste kanten, liefde maakt blind….

En wees elk moment dankbaar. Volg je hart, die weet de weg. Het leven is zo mooi net als jij.

 

 

info@kristelvanherpt.com     |    Grotestraat 17a 5141 JM Waalwijk   |  +31630386112