fbpx

Waar ik alleen de mooie kanten van haar zie, ziet zij juist alleen die dingen die ze vreselijk vind.

Een mooie vrouw zit in de stoel bij Roos, haar haar hangt los. Ik complimenteer haar dat ze een prachtige bos heeft en gelijk schiet ze in de verdediging. Ze draagt haar haar nooit los, het is te dun en ze vindt het echt niet mooi staan.

Ik merk dat zij anders naar zichzelf kijkt dan ik. Waar ik alleen de mooie kanten van haar zie, ziet zij juist alleen die dingen die ze vreselijk vind aan haarzelf. Haar mooie donkere lange lokken glanzen, voor mij ziet het er dik uit. ‘Vroeger was mijn haar veel dikker en daarom draag ik het niet meer los.’ Er zit natuurlijk veel meer achter dan alleen dat haar….

Ik start met een ander gesprek en haar haar wordt weer opgestoken, zoals zij het fijn vind. Ze was best nerveus, in een opwelling had ze zich aangemeld voor een shoot. Het was NU tijd, tijd voor haar. Eindelijk had ze deze stap durven nemen en ook al had ze zichzelf opgegeven toch bekroop haar die spanning. 

Samen liepen we richting de studio. Alles stond klaar, voordat ik foto’s maak, stel ik veel vragen. Ik ben namelijk veel te benieuwd wie er voor me zit. Op dat moment vertelt ze me haar liefdesverhaal. ‘We zaten klaar voor een theatervoorstelling, het doek ging open en daar stond hij. Al een tijdje kende ik hem, maar toen ik hem dit keer zag staan op dat podium, wist ik het zeker. Hij is het voor mij en ik voor hem.’ Zo dat ijs was snel gebroken, wat een te gek liefdes verhaal. 

De eerste foto’s stonden er al op, je zag haar muur verdwijnen en ik kreeg de echte Suus te zien. Ze werd alleen maar mooier naarmate ik haar beter leerde kennen. De shoot zat er bijna op en ik vroeg haar, haar haar los te doen. ‘Dat ziet er echt niet uit hé’, zei ze nog even. Nadat ik haar geruststelde, ging de klem uit haar haar. Meteen toen haar haar los ging, kwam zij ook pas echt los. Nu zag ik haar zoals ze echt is… Geen masker, geen veiligheid, een mooie kwetsbare vrouw.

Hierboven beschreef ik hoe ik de shoot met haar heb ervaren, hieronder lees je hoe zij de shoot vond :

Hoe nerveus ik ook was door alle “ik ben niet fotogeniek, ik sta nooit mooi op fotos’s en de angst om zonder make up gefotografeerd te worden, ging het tijdens een lekker kopje thee met Roos die mijn haar deed al wat beter omdat ze me vertelde dat ik niet de enige was die nerveus was. Maar eenmaal in de studio tegenover kristel viel pas echt alle spanning van me af. De rust warmte en toegankelijkheid van Kristel stelde me zodanig op mijn gemak dat ik niet eens meer echt door had dat ik voor de camera stond.

Ik was mijn zelfvertrouwen en zelf liefde kwijt. Na een paar hele heftige jaren van bijvoorbeeld het verlies van mijn vader, de kanker van mijn moeder en van mezelf ,een chronisch ziek kind,verschillende vormen van mishandeling en intimidatie, een scheiding en 2 verhuizingen binnen 7 maanden , naast mijn 36 urige baan, was ik wereldkampieon geworden in maskers opzetten en  mezelf in sociaal wenselijke rollen manouvreren. Alles voor een ander. Toen moeder natuur besloot daar een vervroegde overgang overheen te gooien, kwam ik een burn out. De meest heftige periode van mijn leven maar tevens de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt….de reis naar mezelf.

Nu…6 maanden na de eerste dag van de reis ben ik voor 50% aan het werk en voel ik mijn vuurtje weer sterker worden. Dat vuurtje heeft me staande gehouden al deze jaren dus ik koester dat vuur en ben het dankbaar. Dat vuur zit in mij en dat mag ik laten zien.

In eerste instantie was ik vooral verbaasd….omdat de vrouw die ik op de foto zag mooi was….en tevens kracht puurheid en rust uitstraalde. Ik kon niet geloven dat ik het was….zonder make up..zonder masker….. Ik ben minutenlang sprakeloos geweest, heb er naar gestaard en de tranen rolde meerdere malen over mijn wangen….die emoties mochten er zijn en ik kreeg alle tijd.

Deze foto is voor mij niet zomaar een foto……Het is een reflectie van wie ik na deze reis ben geworden, een weerspiegeling van mijn ziel, een verse start ……de ECHTE Suus.

 

 

‘Ik was mezelf even helemaal kwijt’

‘Zal ik ook wat Afrikaanse doeken meenemen’ mijn hart maakte meteen een sprongetje. Anita is zwanger van haar vierde kindje en wilde een shoot waarbij het draaide om haar vrouwelijkheid. Oh yes! You read my mind, dacht ik. 

 

Vanuit het zuiden reed ze met haar Afrikaanse doeken, kettingen en andere kledingstukken naar de studio. Maar vooral met heel veel enthousiasme. Haar energie is heerlijk, haar donkere huid geweldig en haar ogen sprankelend. En dan heb ik het nog niet eens over die mooie zwangere buik. 

 

Vorig jaar was een bewogen jaar voor haar. Even wist ze niet meer waar ze nu thuis hoorde, wie ze was. Na een intense en inspirerende zoektocht is ze daar achter gekomen en heeft ze een geweldig initiatief opgezet. Ze startte de stichting Sparx learning Xperience foundation, waarbij ze in Afrika kinderen gaat helpen. Ze weet hoe de kinderen daar opgroeien omdat ze daar ook tot haar tiende heeft gewoond. De onveiligheid die zij daar gevoeld heeft, wil ze geen enkel kind laten meemaken. Alle puzzelstukken vielen zo bizar mooi samen, dat kan geen toeval zijn. 

 

Dit alles maakt er nog mooier, ze weet wie ze is. Het zelfvertrouwen straalt van haar af. Deze shoot was van het begin tot het eind gevuld met liefde en emotie. We hebben de liefde voor haarzelf en haar ongeboren baby vastgelegd. Op haar vrouwelijkst.

 

‘I’m on fire’ stuurde ze me na het zien van de foto’s. ‘Ik weet wie ik mag zijn en ben trots. Door deze Shoot ben ik nog meer gaan inzien hoe gegroeid ik ben in 1 jaar tijd. Ook al is de situatie voor iedereen even uitzichtloos, probeer jezelf altijd een jaar te geven waarbij je alles geeft en de strijd aangaat en hard gaat werken. Dan zul je zien dat je vooruit komt ook al leek het op dat moment hele kleine stapjes. Kristel ik voel alleen maar liefde voor jou. Kan je niet genoeg bedanken.’ 

 

Ik ben zo onder de indruk van deze zwangere powervrouw. Dankjewel lieve Anita, het was waanzinnig.

 

 

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het meestal op een knot. Vroeger ging ik echt niet de deur uit zonder make-up en als er dan een jongen bleef slapen, dan sneakte ik als eerste naar de badkamer om me weer te voorzien van een toonbaar gezicht…. 

 

Ik snap dat make-up je een bepaalde zekerheid kan geven. Dat je je net wat lekkerder voelt als je iets op je gezicht hebt gesmeerd. Ik zie dat ook hier in de studio gebeuren. Nadat vrouwen uit de visagie komen, voelen ze zichzelf mooier. Je ziet iemand dus groeien door gebruik van make-up (en dan gebruiken wij het vaak heel naturel). 

 

Als je make-up naturel gebruikt, vind het dat echt supermooi en dit is ook iets wat bij onze normale shoots blijven doen. Dan zie ik hoe de visagie als fundering van de shoot werkt. Doordat je je mooi voelt, voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit. Zelf geloof ik niet in make-overs. Kijk, onze visagiste kan alles aan jou veranderen, zo erg dat jij jezelf niet meer herkent. Maar dat is niet waar wij naar op zoek zijn, tijdens een shoot gaan wij op zoek naar jou, wie jij bent, wat jij uitstraalt. Daar heb je geen make-over voor nodig. 

 

Je hoeft instagram maar te openen en je ziet make-up tutorials waarbij er geen sproetje of vlekje meer te zien is. Highlighters, shapen, nepwimpers. Ik vind het zo zonde als meiden/vrouwen zich helemaal dichtsmeren en dus een soort masker opzetten. Het zegt iets over jou als je je verstopt achter je make-up, dan twijfel je aan je eigen schoonheid. Je hebt al die lagen niet nodig als je voldoende zelfvertrouwen hebt. 

 

Is make-up tijdens een shoot nou echt nodig ? Persoonlijk denk ik van niet. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dus zonder al die toeters en bellen, dan heb je de kern te pakken. De blik in je ogen, je uitstraling heeft namelijk niets met je visagie te maken. 

 

Het vuur in je ogen, zegt meer dan genoeg. Je hebt geen hele dikke lagen nodig, jij bent goed zoals je bent. 

 

En omdat ik je dus zo graag wil laten zien dat je goed bent zoals je bent, kwam ik op het idee om een expositie te organiseren : The fire within. Deze expo vindt plaats in het weekend van 1 – 3 november. Dus plaatste ik op mijn website een oproep voor mensen (mannen en vrouwen) die tegen een reduceert tarief zich kunnen laten fotograferen door mij zonder make-up (alleen een beetje mascara is toegestaan). De reacties waren enorm! Binnen 1 avond waren de 2 shootdagen volgeboekt. Er is nog één shootdag aan toegevoegd, hier kun je je nog voor aanmelden. 

 

Durf jij de uitdaging met mij aan ? Je krijgt voor deze shoot dus geen make-up, wel doen we je haar. Tijdens de expo zie jij jezelf levensgroot op beeld, dat wordt gewoon magisch. Misschien ben je klaar met dat negatieve stemmetje in je hoofd en wil je zien hoe ik jou zien, dan is dit je kans. De plekken gaan weer hard, dus stel het niet te lang uit en boek vandaag jouw plekje. Kijk hier voor alle info : www.kristelvanherpt.com/the-fire-within

Deze foto hieronder is dus helemaal zonder gebruik van make-up!

 

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….

 

Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat staan, dat je volledig in jezelf gelooft. Sinds ik me hier in heb verdiept, heeft het mezelf veranderd. Het heeft veranderd hoe ik mijn business run, hoe ik over mijn werk praat en hoe ik tegen mijn klanten praat. 

 

Door de liefde voor jezelf te vieren tijdens een fotoshoot zie ik mensen veranderen. Ik weet hoe belangrijk het is om dit voor jezelf te doen. Het is niet zomaar een fotoshoot, het gaat veel dieper dan dat. Het gevoel dat jij het waard bent, weer van jezelf te gaan houden. Je bevrijd te voelen en krachtig. Zodat jij weer gaat geloven in jou!

 

 

Zo kwam Judith een aantal weken geleden in mijn studio. Ze had nooit verwacht een fotoshoot te doen en al helemaal niet het effect dat dat op haar had. Dit zei Judith over haar shoot :

 

Mijn shoot is alweer een tijdje geleden. Nog steeds een super gek idee, dat ik dit voor mezelf zou doen, ik moest er echt heel erg aan wennen. De opbouw van de shoot is heel prettig. Eerst de make up in, je haren worden gedaan, precies zoals je zelf bent. En tegelijkertijd leer je elkaar kennen, en raak je vertrouwd met het idee van een fotoshoot. Daarna de shoot zelf, en nog de reveal, echt een speciaal moment. 

Het enthousiasme is zo groot, en nog veel belangrijker, vind ik: alles is zo normaal, dat je je snel op je je gemak voelt. 

Deze ervaring is zo’n boost geweest voor mezelf. Na een rotperiode heb ik weer een stukje van mezelf teruggevonden. Ik heb me sindsdien een hele tijd weer mooi gevoeld, en als ik nu momenten heb dat het minder is, kijk ik weer even terug op deze ervaring. Je gaat weer voelen dat je het waard bent en dat is heel inspirerend. Ik hoop dat ik dit ooit ook voor anderen kan betekenen.

Dankjewel Kristel, ik hoop dat we elkaar nog eens mogen tegenkomen!

 

Wow, hier word ik echt stil van. Zo dankbaar dat ik iemand dit mag geven. Het zit allemaal al in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

 

X

 

Ps er zijn nog een paar kaartjes voor de kracht van zelfvertrouwen op woensdag 4 september, op deze inspirerende en vooral gezellige avond neem ik je mee in mijn ervaringen. Klik hier om jouw kaartje (€ 15) te bestellen.

 

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders zijn. Ze wilde zich nog meer vrouw voelen. Als alleenstaande moeder, onderneemster, vriendin en dochter rent zij zich te vaak voorbij. Staat altijd voor een ander klaar en vergeet weleens de momenten die voor haar zijn.

 

Nu was het haar moment. Samen bekeken we wat ze het beste aan kon doen of beter gezegd uit kon doen…. Ze had de playlist op mijn spotify aangezet zodat we haar lievelingsmuziek draaide. Wat een heerlijke energie. Die energie moet ook gewoon goed zijn wil je deze foto’s samen kunnen maken. De ochtend vloog voorbij.

 

De foto’s laadde ik op mijn computer en zag de beelden één voor één op mijn beeldscherm verschijnen. Wow! Adembenemend, ziet dit eruit als 40 ? 

 

“Ik loop op wolkjes sinds ik de foto’s zag. Zo onder de indruk van mezelf. Voor mij klopt mijn binnenkant met de buitenkant. Steeds kijk ik weer naar mijn foto’s en voel ik me mooi. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dit is echt zo’n heerlijke boost voor jezelf. De bevestiging voor je gevoel dat je perfect bent zoals je bent.” 

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29 was, was ik net gescheiden. Ik begaf me weer op ‘de markt’. Met een buik vol striae en hang tietjes, voelde ik me onzeker. Gelukkig ontmoet je iemand eerst altijd met kleren maar er komt een moment, als je de man (of vrouw) van je dromen tegenkomt, dat die kleren uit gaan.

Natuurlijk had ik voor de makkelijke weg kunnen gaan, de Quick fix. De boel laten optrekken en bijvullen. Ik snap het zeker als iemand dat wil laten doen, maar het voelde voor mij niet oke. Je kunt alles aan je laten verbouwen, helemaal in deze tijd. Het is bijna hetzelfde als naar de bakker gaan en bestellen wat je graag wil. Het fixt op korte termijn even je onzekerheid. Binnen no-time zul je merken dat er weer iets anders is waar je je onzeker over voelt.

Het zit allemaal tussen je oren. Ik geloof dat je je onzekerheid (over wat dan ook) beter kunt fixen in je mind. Kijk het aan, het mag er zijn. Probeer het niet onder het tapijt te vegen, dan wordt het alleen maar erger. Het probleem gaat zo alleen maar harder schreeuwen omdat het niet gezien of gehoord word. Als jij die deur potdicht houd, zal het door alle kieren naar binnen willen. Luister naar je onzekerheid, laat het binnen, gooi die deur open en ga het aan.

Omdat ik geloof dat de kracht van zelfvertrouwen, heb ik een event georganiseerd. Als geen ander ken ik ook de destructieve kant van onzekerheid. Jarenlang kampte ik met depressies en paniekaanvallen. Zelfvertrouwen is voor mij de basis geworden. Er is zoveel meer mogelijk als je gelukkig bent met jezelf zonder te streven naar perfectie.

Woensdag 4 september van 19.00 – 22.00 uur is het event ‘de kracht van zelfvertrouwen’ in de studio in Waalwijk. Wil je meer informatie over deze avond, klik hier.

Lijkt me zo te gek om je daar te zien.

X

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

Hi, mooie jij

Mijn naam is Kristel van Herpt en ik fotografeer de moderne vrouw en man. Bijna mijn hele garderobe staat uit zwart en panterprint. Ik combineer alles met elkaar, ook al is het geen match…  Ik zie altijd het mooie in mensen, ook als zij dit zelf (nog) niet zien. Kijk vooral rond op mijn website. Staan er foto’s tussen die jij ook graag van jezelf zou willen ? Mail het me. Je gaat versteld staan van jezelf, wohooooooo…. 

‘Ik was mezelf even helemaal kwijt’

‘Zal ik ook wat Afrikaanse doeken meenemen’ mijn hart maakte meteen een sprongetje. Anita is zwanger van haar vierde kindje en wilde een shoot waarbij het draaide om haar vrouwelijkheid. Oh yes! You read my mind, dacht ik.    Vanuit het zuiden reed ze met haar...

Lees meer

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het...

Lees meer

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….   Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat...

Lees meer

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders...

Lees meer

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29...

Lees meer

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te...

Lees meer

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar...

Lees meer

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar...

Lees meer

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto's van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil...

Lees meer

Waar ik alleen de mooie kanten van haar zie, ziet zij juist alleen die dingen die ze vreselijk vind.

Een mooie vrouw zit in de stoel bij Roos, haar haar hangt los. Ik complimenteer haar dat ze een prachtige bos heeft en gelijk schiet ze in de verdediging. Ze draagt haar haar nooit los, het is te dun en ze vindt het echt niet mooi staan.

Ik merk dat zij anders naar zichzelf kijkt dan ik. Waar ik alleen de mooie kanten van haar zie, ziet zij juist alleen die dingen die ze vreselijk vind aan haarzelf. Haar mooie donkere lange lokken glanzen, voor mij ziet het er dik uit. ‘Vroeger was mijn haar veel dikker en daarom draag ik het niet meer los.’ Er zit natuurlijk veel meer achter dan alleen dat haar….

Ik start met een ander gesprek en haar haar wordt weer opgestoken, zoals zij het fijn vind. Ze was best nerveus, in een opwelling had ze zich aangemeld voor een shoot. Het was NU tijd, tijd voor haar. Eindelijk had ze deze stap durven nemen en ook al had ze zichzelf opgegeven toch bekroop haar die spanning. 

Samen liepen we richting de studio. Alles stond klaar, voordat ik foto’s maak, stel ik veel vragen. Ik ben namelijk veel te benieuwd wie er voor me zit. Op dat moment vertelt ze me haar liefdesverhaal. ‘We zaten klaar voor een theatervoorstelling, het doek ging open en daar stond hij. Al een tijdje kende ik hem, maar toen ik hem dit keer zag staan op dat podium, wist ik het zeker. Hij is het voor mij en ik voor hem.’ Zo dat ijs was snel gebroken, wat een te gek liefdes verhaal. 

De eerste foto’s stonden er al op, je zag haar muur verdwijnen en ik kreeg de echte Suus te zien. Ze werd alleen maar mooier naarmate ik haar beter leerde kennen. De shoot zat er bijna op en ik vroeg haar, haar haar los te doen. ‘Dat ziet er echt niet uit hé’, zei ze nog even. Nadat ik haar geruststelde, ging de klem uit haar haar. Meteen toen haar haar los ging, kwam zij ook pas echt los. Nu zag ik haar zoals ze echt is… Geen masker, geen veiligheid, een mooie kwetsbare vrouw.

Hierboven beschreef ik hoe ik de shoot met haar heb ervaren, hieronder lees je hoe zij de shoot vond :

Hoe nerveus ik ook was door alle “ik ben niet fotogeniek, ik sta nooit mooi op fotos’s en de angst om zonder make up gefotografeerd te worden, ging het tijdens een lekker kopje thee met Roos die mijn haar deed al wat beter omdat ze me vertelde dat ik niet de enige was die nerveus was. Maar eenmaal in de studio tegenover kristel viel pas echt alle spanning van me af. De rust warmte en toegankelijkheid van Kristel stelde me zodanig op mijn gemak dat ik niet eens meer echt door had dat ik voor de camera stond.

Ik was mijn zelfvertrouwen en zelf liefde kwijt. Na een paar hele heftige jaren van bijvoorbeeld het verlies van mijn vader, de kanker van mijn moeder en van mezelf ,een chronisch ziek kind,verschillende vormen van mishandeling en intimidatie, een scheiding en 2 verhuizingen binnen 7 maanden , naast mijn 36 urige baan, was ik wereldkampieon geworden in maskers opzetten en  mezelf in sociaal wenselijke rollen manouvreren. Alles voor een ander. Toen moeder natuur besloot daar een vervroegde overgang overheen te gooien, kwam ik een burn out. De meest heftige periode van mijn leven maar tevens de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt….de reis naar mezelf.

Nu…6 maanden na de eerste dag van de reis ben ik voor 50% aan het werk en voel ik mijn vuurtje weer sterker worden. Dat vuurtje heeft me staande gehouden al deze jaren dus ik koester dat vuur en ben het dankbaar. Dat vuur zit in mij en dat mag ik laten zien.

In eerste instantie was ik vooral verbaasd….omdat de vrouw die ik op de foto zag mooi was….en tevens kracht puurheid en rust uitstraalde. Ik kon niet geloven dat ik het was….zonder make up..zonder masker….. Ik ben minutenlang sprakeloos geweest, heb er naar gestaard en de tranen rolde meerdere malen over mijn wangen….die emoties mochten er zijn en ik kreeg alle tijd.

Deze foto is voor mij niet zomaar een foto……Het is een reflectie van wie ik na deze reis ben geworden, een weerspiegeling van mijn ziel, een verse start ……de ECHTE Suus.

 

 

‘Ik was mezelf even helemaal kwijt’

‘Zal ik ook wat Afrikaanse doeken meenemen’ mijn hart maakte meteen een sprongetje. Anita is zwanger van haar vierde kindje en wilde een shoot waarbij het draaide om haar vrouwelijkheid. Oh yes! You read my mind, dacht ik. 

 

Vanuit het zuiden reed ze met haar Afrikaanse doeken, kettingen en andere kledingstukken naar de studio. Maar vooral met heel veel enthousiasme. Haar energie is heerlijk, haar donkere huid geweldig en haar ogen sprankelend. En dan heb ik het nog niet eens over die mooie zwangere buik. 

 

Vorig jaar was een bewogen jaar voor haar. Even wist ze niet meer waar ze nu thuis hoorde, wie ze was. Na een intense en inspirerende zoektocht is ze daar achter gekomen en heeft ze een geweldig initiatief opgezet. Ze startte de stichting Sparx learning Xperience foundation, waarbij ze in Afrika kinderen gaat helpen. Ze weet hoe de kinderen daar opgroeien omdat ze daar ook tot haar tiende heeft gewoond. De onveiligheid die zij daar gevoeld heeft, wil ze geen enkel kind laten meemaken. Alle puzzelstukken vielen zo bizar mooi samen, dat kan geen toeval zijn. 

 

Dit alles maakt er nog mooier, ze weet wie ze is. Het zelfvertrouwen straalt van haar af. Deze shoot was van het begin tot het eind gevuld met liefde en emotie. We hebben de liefde voor haarzelf en haar ongeboren baby vastgelegd. Op haar vrouwelijkst.

 

‘I’m on fire’ stuurde ze me na het zien van de foto’s. ‘Ik weet wie ik mag zijn en ben trots. Door deze Shoot ben ik nog meer gaan inzien hoe gegroeid ik ben in 1 jaar tijd. Ook al is de situatie voor iedereen even uitzichtloos, probeer jezelf altijd een jaar te geven waarbij je alles geeft en de strijd aangaat en hard gaat werken. Dan zul je zien dat je vooruit komt ook al leek het op dat moment hele kleine stapjes. Kristel ik voel alleen maar liefde voor jou. Kan je niet genoeg bedanken.’ 

 

Ik ben zo onder de indruk van deze zwangere powervrouw. Dankjewel lieve Anita, het was waanzinnig.

 

 

Geen make-up nodig ?

Durf jij de straat op zonder make-up ? Als ik geen mascara op heb vraagt iedereen aan me of ik ziek ben, hahaha. Dat komt omdat mijn wimpers gewoon licht zijn. Ondanks die opmerking ga ik wel zonder make-up de deur uit, föhn ik mijn haar eigenlijk nooit en zit het meestal op een knot. Vroeger ging ik echt niet de deur uit zonder make-up en als er dan een jongen bleef slapen, dan sneakte ik als eerste naar de badkamer om me weer te voorzien van een toonbaar gezicht…. 

 

Ik snap dat make-up je een bepaalde zekerheid kan geven. Dat je je net wat lekkerder voelt als je iets op je gezicht hebt gesmeerd. Ik zie dat ook hier in de studio gebeuren. Nadat vrouwen uit de visagie komen, voelen ze zichzelf mooier. Je ziet iemand dus groeien door gebruik van make-up (en dan gebruiken wij het vaak heel naturel). 

 

Als je make-up naturel gebruikt, vind het dat echt supermooi en dit is ook iets wat bij onze normale shoots blijven doen. Dan zie ik hoe de visagie als fundering van de shoot werkt. Doordat je je mooi voelt, voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit. Zelf geloof ik niet in make-overs. Kijk, onze visagiste kan alles aan jou veranderen, zo erg dat jij jezelf niet meer herkent. Maar dat is niet waar wij naar op zoek zijn, tijdens een shoot gaan wij op zoek naar jou, wie jij bent, wat jij uitstraalt. Daar heb je geen make-over voor nodig. 

 

Je hoeft instagram maar te openen en je ziet make-up tutorials waarbij er geen sproetje of vlekje meer te zien is. Highlighters, shapen, nepwimpers. Ik vind het zo zonde als meiden/vrouwen zich helemaal dichtsmeren en dus een soort masker opzetten. Het zegt iets over jou als je je verstopt achter je make-up, dan twijfel je aan je eigen schoonheid. Je hebt al die lagen niet nodig als je voldoende zelfvertrouwen hebt. 

 

Is make-up tijdens een shoot nou echt nodig ? Persoonlijk denk ik van niet. Als je jezelf accepteert zoals je bent, dus zonder al die toeters en bellen, dan heb je de kern te pakken. De blik in je ogen, je uitstraling heeft namelijk niets met je visagie te maken. 

 

Het vuur in je ogen, zegt meer dan genoeg. Je hebt geen hele dikke lagen nodig, jij bent goed zoals je bent. 

 

En omdat ik je dus zo graag wil laten zien dat je goed bent zoals je bent, kwam ik op het idee om een expositie te organiseren : The fire within. Deze expo vindt plaats in het weekend van 1 – 3 november. Dus plaatste ik op mijn website een oproep voor mensen (mannen en vrouwen) die tegen een reduceert tarief zich kunnen laten fotograferen door mij zonder make-up (alleen een beetje mascara is toegestaan). De reacties waren enorm! Binnen 1 avond waren de 2 shootdagen volgeboekt. Er is nog één shootdag aan toegevoegd, hier kun je je nog voor aanmelden. 

 

Durf jij de uitdaging met mij aan ? Je krijgt voor deze shoot dus geen make-up, wel doen we je haar. Tijdens de expo zie jij jezelf levensgroot op beeld, dat wordt gewoon magisch. Misschien ben je klaar met dat negatieve stemmetje in je hoofd en wil je zien hoe ik jou zien, dan is dit je kans. De plekken gaan weer hard, dus stel het niet te lang uit en boek vandaag jouw plekje. Kijk hier voor alle info : www.kristelvanherpt.com/the-fire-within

Deze foto hieronder is dus helemaal zonder gebruik van make-up!

 

Het gaat veel dieper…

Het gaat veel dieper dan dat….

 

Alles is voor mij veranderd sinds ik weet hoe belangrijk zelfvertrouwen is. I know, het klinkt mega suf ‘zelfvertrouwen’. En toch is dat wat je niet goed kunt hebben als mens. Het zorgt ervoor dat je stevig in het leven gaat staan, dat je volledig in jezelf gelooft. Sinds ik me hier in heb verdiept, heeft het mezelf veranderd. Het heeft veranderd hoe ik mijn business run, hoe ik over mijn werk praat en hoe ik tegen mijn klanten praat. 

 

Door de liefde voor jezelf te vieren tijdens een fotoshoot zie ik mensen veranderen. Ik weet hoe belangrijk het is om dit voor jezelf te doen. Het is niet zomaar een fotoshoot, het gaat veel dieper dan dat. Het gevoel dat jij het waard bent, weer van jezelf te gaan houden. Je bevrijd te voelen en krachtig. Zodat jij weer gaat geloven in jou!

 

 

Zo kwam Judith een aantal weken geleden in mijn studio. Ze had nooit verwacht een fotoshoot te doen en al helemaal niet het effect dat dat op haar had. Dit zei Judith over haar shoot :

 

Mijn shoot is alweer een tijdje geleden. Nog steeds een super gek idee, dat ik dit voor mezelf zou doen, ik moest er echt heel erg aan wennen. De opbouw van de shoot is heel prettig. Eerst de make up in, je haren worden gedaan, precies zoals je zelf bent. En tegelijkertijd leer je elkaar kennen, en raak je vertrouwd met het idee van een fotoshoot. Daarna de shoot zelf, en nog de reveal, echt een speciaal moment. 

Het enthousiasme is zo groot, en nog veel belangrijker, vind ik: alles is zo normaal, dat je je snel op je je gemak voelt. 

Deze ervaring is zo’n boost geweest voor mezelf. Na een rotperiode heb ik weer een stukje van mezelf teruggevonden. Ik heb me sindsdien een hele tijd weer mooi gevoeld, en als ik nu momenten heb dat het minder is, kijk ik weer even terug op deze ervaring. Je gaat weer voelen dat je het waard bent en dat is heel inspirerend. Ik hoop dat ik dit ooit ook voor anderen kan betekenen.

Dankjewel Kristel, ik hoop dat we elkaar nog eens mogen tegenkomen!

 

Wow, hier word ik echt stil van. Zo dankbaar dat ik iemand dit mag geven. Het zit allemaal al in jou, je hoeft het alleen nog maar te zien.

 

X

 

Ps er zijn nog een paar kaartjes voor de kracht van zelfvertrouwen op woensdag 4 september, op deze inspirerende en vooral gezellige avond neem ik je mee in mijn ervaringen. Klik hier om jouw kaartje (€ 15) te bestellen.

 

Zelfs ik ging tijdens deze shoot uit mijn comfortzone

Mijn lieve vriendin werd afgelopen juli veertig. Omdat ik veertig worden toch heel bijzonder vond, heb ik haar een shoot cadeau gegeven. Eentje waarbij we beiden uit onze comfortzone gingen. Al veel portretten heb ik van haar geschoten. Maar deze shoot mocht anders zijn. Ze wilde zich nog meer vrouw voelen. Als alleenstaande moeder, onderneemster, vriendin en dochter rent zij zich te vaak voorbij. Staat altijd voor een ander klaar en vergeet weleens de momenten die voor haar zijn.

 

Nu was het haar moment. Samen bekeken we wat ze het beste aan kon doen of beter gezegd uit kon doen…. Ze had de playlist op mijn spotify aangezet zodat we haar lievelingsmuziek draaide. Wat een heerlijke energie. Die energie moet ook gewoon goed zijn wil je deze foto’s samen kunnen maken. De ochtend vloog voorbij.

 

De foto’s laadde ik op mijn computer en zag de beelden één voor één op mijn beeldscherm verschijnen. Wow! Adembenemend, ziet dit eruit als 40 ? 

 

“Ik loop op wolkjes sinds ik de foto’s zag. Zo onder de indruk van mezelf. Voor mij klopt mijn binnenkant met de buitenkant. Steeds kijk ik weer naar mijn foto’s en voel ik me mooi. Ik kan er geen genoeg van krijgen, dit is echt zo’n heerlijke boost voor jezelf. De bevestiging voor je gevoel dat je perfect bent zoals je bent.” 

Botox en siliconen….

Overal om me heen zie ik mensen het doen. Rimpels wegspuiten, lippen opvullen, siliconenborsten. Heel eerlijk heb ik zelf ook getwijfeld over siliconen. Na zoveel kinderen te hebben gekregen, zit het gewoon niet echt lekker meer op z’n plek. Op het moment dat ik 29 was, was ik net gescheiden. Ik begaf me weer op ‘de markt’. Met een buik vol striae en hang tietjes, voelde ik me onzeker. Gelukkig ontmoet je iemand eerst altijd met kleren maar er komt een moment, als je de man (of vrouw) van je dromen tegenkomt, dat die kleren uit gaan.

Natuurlijk had ik voor de makkelijke weg kunnen gaan, de Quick fix. De boel laten optrekken en bijvullen. Ik snap het zeker als iemand dat wil laten doen, maar het voelde voor mij niet oke. Je kunt alles aan je laten verbouwen, helemaal in deze tijd. Het is bijna hetzelfde als naar de bakker gaan en bestellen wat je graag wil. Het fixt op korte termijn even je onzekerheid. Binnen no-time zul je merken dat er weer iets anders is waar je je onzeker over voelt.

Het zit allemaal tussen je oren. Ik geloof dat je je onzekerheid (over wat dan ook) beter kunt fixen in je mind. Kijk het aan, het mag er zijn. Probeer het niet onder het tapijt te vegen, dan wordt het alleen maar erger. Het probleem gaat zo alleen maar harder schreeuwen omdat het niet gezien of gehoord word. Als jij die deur potdicht houd, zal het door alle kieren naar binnen willen. Luister naar je onzekerheid, laat het binnen, gooi die deur open en ga het aan.

Omdat ik geloof dat de kracht van zelfvertrouwen, heb ik een event georganiseerd. Als geen ander ken ik ook de destructieve kant van onzekerheid. Jarenlang kampte ik met depressies en paniekaanvallen. Zelfvertrouwen is voor mij de basis geworden. Er is zoveel meer mogelijk als je gelukkig bent met jezelf zonder te streven naar perfectie.

Woensdag 4 september van 19.00 – 22.00 uur is het event ‘de kracht van zelfvertrouwen’ in de studio in Waalwijk. Wil je meer informatie over deze avond, klik hier.

Lijkt me zo te gek om je daar te zien.

X

Negen jaar geleden veranderde alles

In je leven ken je ups en downs. Door die downs leer je misschien wel het meeste. Vandaag precies 9 jaar geleden werd onze liefdesbaby dood geboren. Ik had al drie kinderen uit een eerder huwelijk en ik had me voorgenomen nooit meer te gaan samenwonen of kinderen te krijgen. De scheiding had er toch best wel ingehakt, ik was 29, had 3 kinderen en was alleenstaande moeder. Niet het perfecte plaatje dat ik in mijn hoofd had, toch had ik zelf voor deze situatie gekozen. Was ik op zoek naar de liefde voor mezelf voordat ik me weer in een nieuw avontuur zou gooien.

Heel eerlijk was ik behoorlijk gelukkig in m’n eentje samen met de kinderen. Geen verwachtingen, de liefde voor mezelf groeide met de dag. Al snel kwam ik de liefde van mijn leven ‘tegen’ op relatieplanet. Binnen een paar maanden was ik zwanger van onze liefdesbaby. I know, ik zou nooit meer samenwonen of nog kinderen krijgen, liefde doet gekke dingen met je…. Wat voelde ik me beroerd de eerste weken van deze zwangerschap. Misselijk, moe maar gruwelijk gelukkig. We kregen een goede 20 weken echo en alles leek perfect. Met de nadruk op leek…. Ik had de vijfde ziekte gekregen tijdens mijn zwangerschap, dat bleek ik in mijn kinderjaren niet te hebben gehad. Onze dochter kreeg dit dus ook via mij mee en zij was daar niet tegen bestand. Na een zwangerschap van ruim 6 maanden was zij in mijn buik overleden. 

 Precies vandaag is het 9 jaar geleden dat zij geboren werd. Geen gehuil na de bevalling, het was ijzig stil. Een klein meisje met alles er op en eraan. We hebben haar gecremeerd en nog steeds draag ik de ring met haar as erin. Ik heb me duizenden keren afgevraagd wat ik anders had kunnen doen, hoe had ik haar kunnen helpen. En weet je, met deze gedachten help ik mezelf niet. Na 9 jaar kan ik zeggen dat zij een plek heeft in ons gezin en dat we er oké mee zijn. Ik had dit niet willen missen.

Zij heeft mij geleerd om te doen waar je gelukkig van word. Hoe belangrijk het is om van jezelf te houden ook al voel je dat na zo’n heftige periode echt niet. Omdat je het jezelf kwalijk neemt, je voelt je schuldig. Zij heeft me geleerd hoe belangrijk foto’s zijn. Haar foto staat nog altijd hier op de kast, dat is het enige dat we van haar hebben (op de as na natuurlijk). Zij heeft me geleerd dat ik nog meer van mijn kinderen mag genieten. Ook heeft ze me geleerd hoe andere mensen op je reageren als dit met je gebeurd. Er is in die tijd veel over mij gesproken en als ik soms mensen tegenkwam, deden ze net of ze me niet zagen. Werd ik genegeerd omdat zij niet wisten wat ze moesten zeggen. Het heeft mijn en ons sterker gemaakt, samen als gezin. Zij heeft ons geleerd wat echt belangrijk is in het leven.

 Het maakt me niet uit hoe ik erbij loop, wat ik aan heb of hoe ik eruit zie. Mijn gevoel is mijn leidraad. Heeft mijn gevoel het altijd juist ? Nee! Door Sosse (zo heet ze) heb ik een angststoornis ontwikkeld. Durf ik mijn eigen lijf niet meer te vertrouwen en dat is soms nog wel eens lastig ook al is het 9 jaar geleden. 

Door deze gebeurtenis ben ik anders in het leven gaan staan. Ben ik gevoeliger geworden, kan ik slechter tegen geweld, kan ik me beter in een ander verplaatsen en begrijp ik verlies en pijn. Ook snap ik het heel goed als je je lijf even niet meer vertrouwd bijvoorbeeld na ziekte of dat je jezelf totaal anders ziet als je bijv 40 kg bent afgevallen. Alle gebeurtenissen in je leven vormen je tot wie je bent. Zij heeft mijn leven verrijkt en daar ben ik dankbaar voor, dankbaar dat ik haar mocht dragen als was het maar voor even. 

X kristel

 

Arrogant

Ze kwam een beetje onwennig de studio ingelopen. Alle aandacht gericht op haar, daar houdt ze dus niet van. Het liefste gaat ze onzichtbaar door het leven. Voor veel vrouwen geldt dat ze de kinderen voorop plaatsen, zodat de aandacht naar hen gaat en niet naar zichzelf. Deze dag ging dat niet, deze dag draaide om haar, helemaal alleen om haar. Er was namelijk niemand anders bij de shoot, dus ze moest wel. En dat was precies wat ze spannend vond. 

 

‘Ik wil niet arrogant overkomen’. Na de zin ‘ik ben echt niet fotogeniek’ komt ‘ik wil niet arrogant overkomen’. Allemaal overtuigingen die jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dat je soms bitchy uit je ogen kijkt (dat kan iedere vrouw fantastisch trouwens) wil niet zeggen dat je arrogant bent. Je bent niet arrogant als je zelfvertrouwen hebt. Juist niet, de meeste mensen zijn arrogant als ze te weinig zelfvertrouwen hebben. Een ander naar beneden halen om jezelf beter te voelen (dan diegene), dat is arrogant. 

 

Je kunt niet genoeg zelfvertrouwen hebben, dit kan nooit doorslaan naar arrogantie. Je kunt het zo zien, iemand met veel zelfvertrouwen is positief, ziet altijd het goede in een ander (ook al heb je het verprutst). Een arrogant persoon is negatief, praat over anderen en heeft altijd een oordeel. 

 

Voordat ik portretten maakte, had ik ook altijd een oordeel over een ander. Oh mijn ouders hebben het zwaar met me gehad. Ik had het blijkbaar nodig om mezelf beter te voelen door een ander naar beneden te halen. Ik schaam me diep nu….. Sinds mijn zelfvertrouwen is gegroeid, zie ik alleen nog maar het mooie in alle mensen. Wat een totaal andere beleving is dat, andere energie. Je hebt dan zoveel meer te geven. 

 

Foto’s van jezelf laten maken of laten zien is dus niet arrogant, het maakt je een mooier mens. Omdat je zelfvertrouwen groeit. Houd je niet bezig met wat anderen denken, zoals ‘kijk haar nou, zij moet zichzelf zo nodig weer laten zien’. Dat zijn namelijk de arrogante mensen, dat ben jij niet. Jij wil alleen liever zijn voor iedereen en meer zelfvertrouwen opbouwen zodat je nooit meer arrogant zult zijn.

‘Hoe dan ?’

‘Hoe dan? Hoe kan ik zelfverzekerd die camera inkijken terwijl ik me zo totaal niet voel’. Dit zei Merel tegen me tijdens de shoot. Haar gewicht had een hoogtepunt bereikt en ze zat niet lekker in haar vel. En nu moest ze wel voor mijn camera poseren terwijl haar zelfvertrouwen haar in de steek had gelaten. 

 

Bizar eigenlijk dat het aantal kilo’s je zo kan doen wankelen. Je innerlijk verandert er niet door en de kleur van je ogen trouwens ook niet. Jemig wat een ogen heeft zij. Die uitstraling. Zo gek dat ze dat voor lief neemt. Dat gebeurt heel vaak, alles wat we niet mooi vinden geven we aandacht, wat je mooi vind geef je geen aandacht. De focus ligt zo altijd op je negatieve kant. En zo krijg je dus scheefgroei in je zelfbeeld. 

 

Merel : ‘Ik vond het zo heerlijk dat mijn haar werd gedaan en de visagie. Even tijd voor mezelf, geen mama of vrouw van. Qualitytime voor mij, dat heb je als vrouw gewoon weleens nodig. Een kado voor mezelf. Kristel heeft me in bepaalde kleding gehesen die ik normaal zelf nooit aan zou doen. Toch voelde ik me op mijn gemak, ik weet inmiddels dat kleding op de foto zo anders overkomt dan in het ‘echt’. Waar ik in de zomer niet eens een t-shirtje aandurf, had ik nu een kanten kimono aan. Heel gek, maar het voelde zo goed en het stond ook echt te gek. Dat gaf me steeds meer zelfvertrouwen. Het moment dat ik mijn foto’s zag dacht ik : Verdomme dit ben ik ook! Dat geeft me altijd wel een boost. Zelf zie ik mezelf totaal niet zo. Zodra ik de foto’s deelde op social media, ontplofte mijn telefoon zowat.

 Ik heb tijdens de shoot geleerd dat mijn zelfbeeld niet klopt met de werkelijkheid. Als ik me zo zie, dan zie ik wat ik uitstraal. Ik zie zoveel verschillende kanten en uitdrukkingen van mezelf. Wauw. Vet onder de indruk van mezelf.’

 

De kracht van je eigen gedachten is zo sterk. Je kunt nooit genoeg zelfvertrouwen hebben. Dus leg die focus op je positieve kanten en ga ze zien. De afgelopen weken voelde Merel zich niet echt oké, na die shoot heeft ze toch weer gezien hoe ze echt is. Is die blinde vlek weer even opgepoetst en ziet ze weer dat ze de moeite waard is. Die boost voor je zelfvertrouwen is zo belangrijk.

Geef jij het goede voorbeeld ?

Afgelopen vrijdag had ik de meest bijzondere shoot namelijk die van mijn eigen dochter en haar vriendinnen. Nu is mijn dochter het wel gewend dat ik af en toe foto’s van haar maak. Vroeger vond ze dit vreselijk, maar steeds vaker vraagt ze nu of ik haar wil fotograferen. Ze wordt zich bewuster van zichzelf. Je ziet ze onder je ogen veranderen als ze puberen. En dat maakt het zo bijzonder om dit vast te leggen, voor altijd.

We begonnen de shoot met visagie haarstyling, zoals elke shoot. Omdat deze pubers nog niet veel make-up dragen, hebben we ook niet veel make-up gebruikt. Mascara en lipgloss is  al voldoende. Ze waren helemaal in extase en gaven elkaar continue complimenten. Ze hebben gezongen in de auto ‘lekker met de meiden, meiden, meiden’ van Merol. We hebben in de studio geshoot, maar ook in de duinen. De kleding lag overal, ze trokken alles van elkaar aan. 

 

Volgend jaar starten ze op het middelbaar onderwijs. Dan is het zo fijn als je je even niet zo zeker voelt, je terug kunt kijken naar geweldige foto’s. Zodat je ziet dat alles wat je jezelf wijs maakt, gewoon niet waar is. Het was een heerlijke middag met verbluffende resultaten. Ik hoorde alleen maar ‘oooooeeeeehhhh’s en aaaaaaahhhhhh’s toen ik ze de foto’s liet zien. Totaal omver geblazen door zichzelf, wauw dat maakt het zo gaaf!

 

Ik zag ze groeien voor mijn camera. Van onzekerheid was totaal geen sprake meer. Voordat we met de shoot begonnen was er die wel. Ze vonden het een tikkeltje spannend, leuk spannend. Pubermeisjes kunnen zich soms zo onzeker voelen. Ze meten zich aan hun omgeving, vergelijken zichzelf op Instagram met andere meiden en influencers. Zij groeien nu zo anders op dan hoe ik ben opgegroeid, toen was al dat internet geweld er nog niet. 

 

Mijn favoriete liedje is the greatest love of all van Whitney Houston. Daarin zingt ze dat wij onze kinderen de grootste liefde mee mogen geven van alles en dat is zelfliefde. De meeste ouders zeggen het wel tegen hun kinderen, maar voelen het diep van binnen niet voor zichzelf. Wij zijn hun grote voorbeeld. Als jij jezelf met liefde kunt aankijken, geef je dat over op je kind. Kinderen kopiëren dit onbewust. Ik weet dat dat nooit de bedoeling is dat je dit doorgeeft, maar het gebeurt wel. 

 

Daarom vind ik het zo belangrijk dat ik die tieners shoot om ze te laten zien hoe mooi ze echt zijn, maar ook de moeders….. Wij als moeders van mooie dochters en zoons kunnen alleen het goede voorbeeld geven door jezelf de moeite waard te vinden. Jij bent het waard net als onze nieuwe generatie. 

 

X Kristel

 

 

 

info@kristelvanherpt.com     |    Grotestraat 17a 5141 JM Waalwijk   |  +31630386112